- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Summitul UE. Principalele teme ce vor fi discutate de liderii celor 27 de state membre. La întrunire participă şi Joe Biden
Liderii Uniunii Europene vor organiza, joi, o videoconferinţă unde vor discuta despre situaţia epidemiologică şi asigurarea vaccinurilor, relaţiile externe şi strategia digitală a blocului comunitar.
Summitul UE. Principalele teme ce vor fi discutate de liderii celor 27 de state membre. La întrunire participă şi Joe Biden
Relaţiile transatlantice vor fi, de asemenea, prioritare pe agendă, dar, de data aceasta, cu o diferenţă: preşedintele Joe Biden se va alătura întâlnirii în ceea ce şefii de state şi de guverne ai UE speră să fie momentul pentru a reconstrui alianţa cu SUA, după patru ani complicaţi cu Donald Trump, relatează Euronews.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Ambele părţi au încercat din răsputeri să-şi arate angajamentul faţă de reînnoirea parteneriatului, în această săptămână, cu secretarul de stat al SUA Anthony Blinken aflat la Bruxelles pentru întâlniri cu miniştrii de externe ai NATO şi cu înalţi oficiali ai UE.
Care vor fi principalele teme ale Summitului UE:
COVID-19
Campania de vaccinare din UE a fost criticată puternic pentru ritmul său lent în comparaţie cu alte ţări occidentale, cum ar fi Marea Britanie şi SUA. Astfel modul în care acest lucru poate fi accelerat va fi unul dintre principalele puncte de discuţie, mai ales că unele ţări europene sunt afectate de un al treilea val al virusului.
Preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să informeze liderii cu privire la eforturile blocului de a creşte producţia şi aprovizionarea cu vaccinuri.
Exporturile de vaccin au fost un subiect sensibil în ultima perioadă, iar UE şi Marea Britanie au ajuns doar la un acord formal pe acestă temă.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că blocul comunitar trebuie să fie „foarte atent” cu orice interdicţie de export, subliniind cât de dificilă va fi discuţia dintre cele 27 de state membre care au păreri împărţite pe această temă.
Pe agenda discuţiilor se va afla şi certificatul verde de vaccinare.
Comisia Europeană propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.
Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.
Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European şi de Consiliu.
În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere şi standardele tehnice, convenite în cadrul reţelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverinţelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora şi respectarea deplină a protecţiei datelor cu caracter personal.
Rusia
La începutul acestui an, UE a impus sancţiuni împotriva oficialilor ruşi implicaţi în arestarea lui Alexei Navalnîi, aducând relaţiile dintre Rusia şi UE la un nivel minim.
Liderii vor discuta despre modul de a merge mai departe cu sancţiunile, după ce au anunţat noi sancţiuni şi împotriva Chinei, determinând Beijingul să-şi unească forţele cu Moscova într-o demonstraţie de forţă, într-o conferinţă de presă comună marţi, unde ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său rus, Serghei Lavrov, a catalogat sancţiunile împotriva lor ca „ingerinţă”.
Turcia
Situaţia din Mediterana de Est care implică Turcia va fi, de asemenea, o problemă cheie.
Înaintea reuniunii, se aşteaptă ca Înaltul Reprezentant Josep Borrell şi Comisia să prezinte un raport privind relaţiile UE-Turcia, care va propune o reluare a relaţiilor cu preşedintele Erdogan, oferind o revizuire a acordului privind migraţia, care ar putea include o nouă traşă de bani europeni către Turcia.
Cu toate acestea, documentul va prezenta şi modalităţi de a împiedica Ankara să continue cu ceea ce blocul descrie drept acţiuni „proactive”.
UE va pune probabil Ankara sub supraveghere până în iunie, din cauza deteriorării drepturilor şi libertăţilor în Turcia.
Transformarea digitală
Comisia şi-a prezentat strategia digitală pentru următorul deceniu la începutul lunii martie, care a inclus propuneri pentru a se asigura că fiecare cetăţean are acces la internet de mare până în 2030, precum şi educarea a cel puţin 80% din adulţi cu privire la abilităţile digitale de bază până la sfârşitul deceniului
Liderii se vor uita la aceste planuri, dar vor revizui, de asemenea, activitatea privind o taxă digitală, vizând companii precum Apple şi Google, pe care UE ar dori să le implementeze la nivel internaţional, inclusiv cu partenerul său transatlantic din SUA.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul