Liderii Uniunii Europene se laudă, după summitul UE, cu aprobarea unui plan de eliberare a sute de miliarde de euro pentru a le injecta în bugetele lor de apărare, după ce administrația Trump a avertizat că, în viitor, continentul trebuie să aibă grijă de propria securitate, inclusiv de Ucraina, scrie AP.
După mai mult de 12 ore de discuții, cei 27 de lideri au aprobat un plan care ar relaxa restricțiile bugetare pentru cheltuielile de apărare, ar canaliza o parte din fondurile neutilizate ale UE către prioritățile de securitate și ar oferi împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro (162 de miliarde de dolari) pentru achiziții militare.
Ca prioritate, fondurile ar urma să fie cheltuite pentru apărarea aeriană și antirachetă, sisteme de artilerie, muniție, drone și transport aerian, precum și pentru sisteme cibernetice, inteligență artificială și război electronic.
Războiul de trei ani din Ucraina a fost, de asemenea, pe primul loc pe ordinea de zi la summitul UE, dar nu au fost găsite soluții evidente pe termen scurt pentru a menține țara în luptă, după ce SUA au întrerupt sprijinul militar și schimbul de informații. Nu au fost promise arme noi și nu au fost identificate fonduri disponibile.
De asemenea, Ungaria a folosit dreptul de veto unei declarații comune privind sprijinul acordat Ucrainei, în special poziției celorlalte 26 de țări membre, potrivit căreia partenerul lor devastat de război poate obține doar „pace prin forță”.