Supervulcanul Taupō din Noua Zeelandă este încă foarte activ - studiu

Fundul lacului unuia dintre cei mai periculoşi supervulcani din lume - Lacul Taupō din Noua Zeelandă - se ridică şi coboară în mod constant, ceea ce dovedeşte că vulcanul este încă foarte activ, au arătat aproape o jumătate de secol de date.

Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului Supervulcanul Taupō din Noua Zeelandă este încă foarte activ - studiu

Sursa foto: Twitter

Taupō, un vulcan şi locul unde se află cel mai mare lac din Noua Zeelandă, a fost activ de 25 de ori în ultimii 12.000 de ani. Este responsabil pentru una dintre cele mai importante erupţii explozive din istoria recentă a omenirii: erupţia din anul 232 d.Hr., care a trimis în atmosferă o cantitate uriaşă de 120 km cubi de piatră ponce şi cenuşă.
 
În 1979, oamenii de ştiinţă au demarat un proiect experimental de monitorizare a nivelului lacului ca modalitate de detectare a schimbărilor vulcanice şi tectonice. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au instalat staţii fixe de monitorizare în jurul lacului, pe plaje, pe stânci, pe diguri şi pe o platformă special concepută pe reciful Horomatangi, principala gură de aerisire a erupţiei din 232, potrivit The Guardian.
 
Echipa a legat apometre special realizate în 22 de puncte fixe şi a folosit platforma special construită pentru a lua în considerare modificările nivelului lacului. Această metodă le-a permis să detecteze modificări ale înălţimii staţiei de doar 8 mm.
 
Am bănuit că, dacă vulcanul era activ, acest sistem ar putea fi capabil să detecteze schimbări mici [deformarea verticală] pe măsură ce magma se deplasează", a declarat Peter Otway, care a fost implicat în proiect încă de la începutul acestuia şi este autorul principal al lucrării, publicată în New Zealand Journal of Geology and Geophysics.
 
Otway a sperat, de asemenea, să detecteze deformarea datorată întinderii tectonice, despre care se ştia că a provocat subsidenţă şi un roi de cutremure prelungit în 1922.
 
Primii câţiva ani de monitorizare nu au reuşit să producă nimic deosebit de interesant pentru cercetători. Dar norocul lui Otway s-a schimbat brusc la începutul anului 1983.
 
„Staţia mea de la Kinloch [la 10 km vest de oraşul Taupō], care se afundase foarte încet, a început să crească în mod constant, ajungând în cele din urmă la 50 mm la jumătatea lunii iunie, moment în care am emis o serie de rapoarte", a spus el. „Apoi, iată, o doamnă din Kinloch a sunat la birou pentru a spune că aproape că a fost scoasă din baie de un cutremur, urmat în curând de un val de rapoarte de cutremur - în lipsa unor seismografe permanente în acele zile".
 
După o analiză suplimentară, echipa şi-a dat seama că numeroasele cutremure erau cauzate mai degrabă de activitatea vulcanică decât de cea tectonică, aşa cum se credea iniţial. Dar nu totul a fost pierdut, acesta este considerat în continuare cel mai bun exemplu de agitaţie vulcanică înregistrat de schemă, a spus el.
 
Setul de date, care durează de 43 de ani, a arătat de atunci că mişcările magmei şi faliile tectonice de sub suprafaţă determină frecvent ridicarea şi scăderea suprafeţei solului deasupra vulcanului, a declarat Dr. Finnigan Illsley-Kemp, cercetător postdoctoral în geodinamica vulcanilor la Universitatea Victoria din Wellington şi coautor al lucrării.
 
În interiorul lacului, în apropierea recifurilor Horomatangi, vulcanul a provocat o ridicare de 160 mm, în timp ce la nordul lacului faliile tectonice au provocat o subsidenţă de 140 mm", a spus el.
 
Programul a ajutat la dovedirea, împreună cu monitorizarea prin satelit şi seismică, a faptului că Taupō este încă un vulcan activ, cu perioade de tulburări ocazionale în timp ce se umflă încet, dar constant, a spus Otway. Dar dovada că unul dintre supervulcanii lumii se umflă în mod constant nu este un motiv de alarmă, a declarat Eleanor Mestel, un alt coautor şi cercetător doctorand la Universitatea Victoria.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici