Suprafața ghețarilor din China s-a micșorat cu 26% în ultimele șase decenii

Publicat: 26 03. 2025, 08:40
ANTARCTICA - FEBRUARY 04: A view of iceberg during the 8th National Antarctic Science Expedition in Horseshoe Island, Antarctica on February 04, 2024. Thousands of icebergs that the science team observed on their route to Horseshoe Island at 68 south latitude in the southern ocean during their cruise, which started at 62 south latitude, visibly reveal the effects of global climate change. Sebnem Coskun / Anadolu

Ghețarii din întreaga lume dispar mai repede ca niciodată, cea mai mare pierdere de masă glaciară înregistrată având loc în ultimii trei ani, conform unui raport UNESCO, citat de Reuters.

Pe măsură ce rezervoarele importante de apă continuă să se micșoreze, se așteaptă ca disponibilitatea mai redusă a apei dulci să contribuie la creșterea concurenței pentru resursele de apă, au avertizat grupurile de mediu. Retragerea ghețarilor prezintă, de asemenea, noi riscuri de dezastre.

Ghețarii din China sunt localizați, în principal, în vestul și nordul țării, în regiunile Tibet și Xinjiang, precum și în provinciile Sichuan, Yunnan, Gansu și Qinghai.

Datele publicate pe site-ul web al Institutului de Eco-Mediu și Resurse din Nord-Vest al Academiei Chineze de Științe au arătat că suprafața totală a ghețarilor din China era de aproximativ 46.000 de kilometri pătrați, cu aproximativ 69.000 de ghețari în 2020, îb comparație cu 59.000 de kilometri pătrați și 46.000 de ghețari între 1960 și 1980.

Pentru a-și salva ghețarii, China folosește tehnologii, inclusiv pături de zăpadă și sisteme de zăpadă artificială, pentru a întârzia procesul de topire.