Supravieţuitori ai masacrului de la Srebreniţa cer retragerea unui judecător german din cadrul TPI

Supravieţuitori ai masacrului de la Srebreniţa au cerut luni Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie să retragă un judecător german din completul care pregăteşte procesul împotriva lui Ratko Mladici, acuzându-l că a negat genocidul comis în acest oraş bosniac, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

Tribunalul a respins ferm aceste acuzaţii, anunţând, într-un comunicat, că "informaţiile potrivit cărora judecătorul Flügge ar fi negat, în mod public, că s-a comis un genocid la Srebreniţa sunt false" şi că ţin de o "interpretare eronată".

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Tribunalului, Patrick Robinson, trei dintre principalele asociaţii ale victimelor musulmanilor din Bosnia anunţă că "protestează faţă de nominalizarea judecătorului Christoph Flügge în completul de judecători în dosarul contra lui Ratko Mladici", acuzându-l că a "negat infracţiunea de genocid", într-un interviu publicat pe site-ul în engleză al revistei germane Der Spiegel, la 7 septembrie 2009.

În acest interviu, Flügge este intervievat despre calificarea ca genocid a masacrului de la Srebreniţa, în care aproape 8.000 de musulmani au fost ucişi, în 1995, de către forţele sârbe din Bosnia.

"Nu vreau să discut în legătură cu acest caz anume. În general, concomitent, mă întreb inclusiv dacă avem nevoie de termenul de genocid pentru a caracteriza asemenea crime", a răspuns el.

Uniunea foştilor deţinuţi din lagărele de detenţie din Bosnia-Herţegovina, dar şi asociaţiile "Soţiile victimelor de război" şi "Mişcarea mamelor din enclavele Srebreniţa şi Zepa" cer retragerea judecătorului Flügge pentru aceste afirmaţii.

Tribunalul a nominalizat, vineri, a doua zi după arestarea lui Ratko Mladici, trei judecători care se ocupă de faza preliminară a procesului fostului general. Aceşti judecători nu vor fi, în mod obligatoriu, cei care îl vor judeca.

Tribunalul a calificat masacrul de la Srebreniţa drept genocid, considerată drept cea mai gravă crimă, în dreptul internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici