Supravieţuitori ai Războiului Rece, învinşi ai „războiului valutar”

În decembrie 1989, la vremea când dictatorul panamez Manuel Noriega era arestat de americani, iar Nicolae Ceauşescu era împuşcat după un proces stalinist, liderii autoritari din statele arabe rămâneau în picioare. Planeta se zguduia din pricina prăbuşirii URSS şi a sateliţilor săi est-europeni, care intrau într-o dureroasă "tranziţie", dar regimurile la putere în statele arabe rămâneau neatinse de la Atlantic până în Golful Persic.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Supravieţuitori ai Războiului Rece, învinşi ai „războiului valutar”

Supravieţuitori ai Războiului Rece, învinşi ai „războiului valutar” (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Două intervenţii ale SUA în Irak (1991 şi 2003), una în Afganistan (2001) şi războialele "locale" ale Israelului (2006 - cu Hezbollah, în Liban şi 2008/2009 - cu Hamas, în Fâşia Gaza) au oferit pacea necesară pentru consolidarea regimurilor din aceste ţări. Nu prea aderau ele la ideologia "drepturilor omului", potrivit accepţiunii occidentale, dar s-au dovedit foarte "convenabile".

Citeşte mai multe despre regimurile din statele arabe pe www.gandul.info

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici