- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Joe Biden îl suţine pe Mark Rutte pentru a prelua şefia NATO / Premierul olandez are sprijin şi din Marea Britanie
Preşedintele american Joe Biden îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO, potrivit unui oficial american citat de Politico.
Surse americane: Joe Biden îl suţine pe premierul olandez Mark Rutte pentru a prelua şefia NATO
UPDATE Marea Britanie îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte pentru a fi următorul şef al NATO, potrivit Sky News.
Sprijinul lui Biden este posibil să determine mai mulţi aliaţi să se alăture nominalizării lui Rutte, după luni de zile în care acesta şi alţi câţiva lideri europeni şi-au făcut campanie pentru acest post.
Două treimi din ţările NATO susţin nominalizarea lui Rutte pentru a prelua conducerea alianţei militare la sfârşitul acestui an, relatează Politico.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Mandatul actualului şef al NATO, Jens Stoltenberg, care a condus în mod blocul politico-militar printr-o perioadă tumultoasă în politica transatlantică începând din 2014, se încheie în octombrie.
Presiunea este în creştere pentru a aproba candidatura lui Rutte la conducere înainte de summitul NATO din iulie, care va avea loc la Washington pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a alianţei.
Premierul estonian Kaja Kallas şi-a exprimat interesul pentru postul de conducere al NATO, dar oficialii NATO spun că ea nu este în competiţie, deoarece nu şi-a declarat candidatura. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ministrul leton de externe Krišjānis Kariņš, care a făcut un mini-turneu mediatic anul trecut pentru a testa apele.
Cum este ales liderul NATO
Conform regulilor NATO, secretarul general trebuie să fie decis prin consens unanim, ceea ce înseamnă că Rutte trebuie să obţină sprijinul tuturor celor 31 de ţări membre. Orice candidat pentru acest post trebuie să treacă de Turcia şi Ungaria, care s-au dovedit a fi cele mai mari obstacole în calea acceptării de noi membri. Se pare că Turcia a cerut asigurări înainte de a-l susţine pe Rutte, în timp ce Ungaria a avut neînţelegeri de lungă durată cu premierul olandez.
Într-o intervenţie la sfârşitul săptămânii la televiziunea olandeză, şeful apărării olandeze, generalul Onno Eichelsheim, a declarat că este "foarte probabil" ca Rutte să obţină postul de conducere.
Cheltuielile de apărare rămân o preocupare majoră a alianţei, ţările luptându-se să atingă obiectivul de un deceniu de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare pe care alianţa l-a stabilit în urma invaziei iniţiale a Rusiei în Ucraina în 2014.
În acest an, 18 din cele 31 de ţări NATO vor atinge în sfârşit standardul de 2%, faţă de numai şapte anul trecut. Olanda nu a atins încă această ţintă, dar este pe cale să cheltuiască 2 la sută în acest an.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.