- Home
- Externe
- BRUXELLES, (01.07.2013, 16:18)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Surse europene: Programul SUA de spionaj a cauzat o pierdere de încredere
Programul pus în aplicare de Statele Unite pentru a-şi spiona partenerii din Uniunea Europeană (UE) a cauzat o "pierdere de încredere" şi ar putea declanşa o "criză politică", au afirmat surse europene.
Urmărește
432 afișări
Surse europene: Programul SUA de spionaj a cauzat o pierdere de încredere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, i-a solicitat secretarului de Stat american, John Kerry, să "clarifice cât mai repede" situaţia.
De asemenea, comisarul european însărcinat cu Justiţia, Viviane Reding, i-a cerut secretarului american al Justiţiei, Eric Holder, să-şi respecte angajamentul de a furniza toate informaţiile despre programul de supraveghere PRISM. Pentru moment, cererile nu au primit niciun răspuns.
Un grup de lucru, creat de UE şi Statele Unite pentru a "schimba informaţii despre volumul datelor colectate prin PRISM şi garanţiile ce ar putea fi aduse de Statele Unite pentru cetăţenii UE", trebuie să se reunească la începutul lunii iulie. "Vom vedea ce se va obţine", a comentat un reprezentant al UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
-
Kelemen Hunor exclude posibilitatea unui guvern minoritar: „Nu e loc pentru orgolii sau demonstraţii de forţă”
Însă programul de spionaj electronic al ambasadelor şi delegaţiilor UE, precum şi al statelor membre, depăşeşte PRISM şi protecţia datelor.
"În cazul în care se adevereşte că americanii şi-au spionat aliaţii, vor exista consecinţe politice. Aceasta depăşeşte de departe nevoile securităţii naţionale. Este o pierdere de încredere", a mărturisit pentru AFP un oficial european.
"Cred că americanii au înţeles foarte bine că este ceva foarte serios şi aşteptăm răspunsul Washingtonului", a explicat el.
Duminică, Biroul Directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI) a anunţat că Statele Unite "vor răspunde în mod adecvat", prin canale diplomatice, cererilor de explicaţii din partea UE.
Europenii analizează instrumentele de presiune pentru a-i obliga pe americani să prezinte clarificări.
Viviane Reding pledează pentru fermitate. "Nu putem să negociem asupra unei mari pieţe transatlantice, dacă există cea mai mică îndoială că partenerii noştri ţintesc să asculte birouri ale negociatorilor europeni", a apreciat ea, cerând ca Statele Unite "să înlăture foarte rapid aceste îndoieli".
Grupurile politice din cadrul Parlamentului European sunt, de asemena, foarte revoltate. Verzii, de exemplu, cer îngheţarea deschiderii negocierilor de liber schimb şi blocarea accesului la datele bancare ale sistemului Swift.
Pentru moment, UE se bazează pe Catherine Ashton, dar fermitatea afişată de Reding este "complementară" acestor demersuri politice, cu scopul de a arăta că UE este surprinsă în mod foarte neplăcut, au dat asigurări ei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Germania, ţinta privilegiată a NSA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe