Surse NYT: Israelul a comis asasinatul din Iran / Criza poate complica eforturile Administraţiei Joe Biden

  • Surse NYT: Israelul se află în spatele asasinării directorului programului nuclear iranian
  • Fost oficial american: Asasinatul reprezintă "un regres pentru programul nuclear iranian."
  • NYT: Asasinatul riscă să complice eforturile Administraţiei Joe Biden în relaţia cu Iranul.
Urmărește
26892 afișări
Imaginea articolului Surse NYT: Israelul a comis asasinatul din Iran / Criza poate complica eforturile Administraţiei Joe Biden
Israelul se află în spatele asasinării lui Mohsen Fakhrizadeh, considerat directorul programului nuclear iranian, afirmă oficiali citaţi de cotidianul The New York Times, care notează că actuala criză va complica eforturile Administraţiei Joseph Biden de reintegrare a SUA în Acordul nuclear iranian.
 
Israelul a organizat asasinatul comis vineri la periferia oraşului Teheran, care l-a vizat pe omul de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh, considerat directorul programului nuclear iranian, afirmă un oficial american şi doi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii, sub protecţia anonomatului, conform cotidianului The New York Times. Nu este clar în ce măsură Administraţia Donald Trump a ştiut în avans despre operaţiune, dar Israelul şi Statele Unite sunt aliaţi apropiaţi şi fac schimburi intense de informaţii despre Iran. Casa Albă şi Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) au refuzat să facă vreun comentariu despre acest caz.
 
Administraţia de la Teheran a ameninţat, vineri după-amiază, că va riposta la atacul soldat cu moartea lui Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, iar ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a sugerat că asasinatul a fost comis de Israel. "Vom lovi ca fulgerul asupra asasinilor acestui martir şi îi vom face să regrete acţiunea", a declarat Hossein Dehghan, consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian.
 
"Teroriştii l-au asasinat pe un eminent om de ştiinţă iranian. Acest act de laşitate, care prezintă indicii serioase privind rolul Israelului, arată disperarea pentru acte beligerate a autorilor. Comunitatea internaţională trebuie să pună capăt ruşinoaselor standarde duble şi să condamne acest act specific terorismului de stat", a transmis Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe.
 
Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear iranian, a fost asasinat într-un atac armat comis în localitatea Absard, la periferia Teheranului.
 
Moartea lui Mohsen Fakhrizadeh reprezintă "un regres pentru programul nuclear iranian". "Era principalul specialist în domeniul nuclear şi se crede că era responsabil de programul nuclear secret al Iranului. A fost şi ofiţer de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei, iar acest lucru va amplifica dorinţa Iranului de a riposta prin forţă", afirmă Michael P. Mulroy, fost expert al Pentagonului privind Orientul Mijlociu.
 
Potrivit cotidianului The New York Times, "asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh riscă să aibă implicaţii ample pentru viitoarea Administraţie Joe Biden", cu riscul de a genera o reacţie similară celei faţă de atacul american din ianuarie 2020, soldat cu moartea generalului iranian Qassim Suleimani. "Atacul poate complica eforturile preşedintelui Joe Biden de reactivare a Acordului nuclear din 2015 (...)", subliniază NYT.
 
În ultimele săptămâni, armata israeliană a primit ordine să se pregătească pentru posibilitatea unui atac al Statelor Unite asupra Iranului la finalul mandatului preşedintelui american în funcţie, Donald Trump, au afirmat oficiali israelieni de rang înalt citaţi de site-ul de ştiri Axios.com. Armata israeliană s-a pregătit de posibile riposte ale Iranului în mod direct sau prin intermediari din Siria, Liban şi Fâşia Gaza. Ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a discutat de două ori în ultimele două săptămâni cu secretarul interimar al Apărării din SUA, Christopher Miller, despre cooperarea militară şi despre Iran şi Siria. Duminică, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi Yossi Cohen, directorul serviciului israelian de informaţii Mossad, s-au deplasat în secret în Arabia Saudită, unde s-au întâlnit cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi cu secretarul de Stat american în exerciţiu, Mike Pompeo. Vizita se înscrie în eforturile Administraţiei Donald Trump de normalizare a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel.
 
Administraţia de la Teheran a ameninţat, săptămâna trecută, că va riposta la un eventual atac al Statelor Unite, pe fondul informaţiilor că preşedintele în funcţie, Donald Trump, ar vrea să lanseze o operaţiune pentru distrugerea instalaţiilor nucleare iraniene. "Orice acţiune împotriva naţiunii iraniene ar atrage cu siguranţă o reacţie devastatoare", a declarat Ali Rabiei, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Teheran.
 
Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, a evocat ideea unui atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, în contextul unor nereguli semnalate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Consilierii lui Donald Trump l-au oprit să lanseze o acţiune militară, argumentând că un astfel de atac ar risca să genereze un conflict de amploare în ultimele săptămâni ale mandatului actualului preşedinte al SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici