Surse: Theresa May este favorabilă menţinerii provinciei Irlanda de Nord în uniunea vamală europeană

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a transmis la Bruxelles că este favorabilă rămânerii provinciei britanice Irlanda de Nord în uniunea vamală europeană în cazul în care nu se va ajunge la un acord complet cu Uniunea Europeană, o situaţie care îi fragilizează poziţia, afirmă surse politice.

Urmărește
1034 afișări
Imaginea articolului Surse: Theresa May este favorabilă menţinerii provinciei Irlanda de Nord în uniunea vamală europeană

Surse: Theresa May este favorabilă menţinerii provinciei Irlanda de Nord în uniunea vamală europeană

Theresa May a asumat angajamentul instituirii unei linii vamale permamente între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, în cazul în care Londra şi Bruxellesul nu vor reuşi să ajungă la un acord complet în timp util, afirmă surse politice citate de cotidianul Belfast Telegraph.

Alte surse, citate de postul RTE, au confirmat că Theresa May i-a transmis premierului Irlandei, Leo Varadkar, că admite că această linie vamală nu poate fi temporară.

Sistemul ar urma să permită menţinerea provinciei britanice Irlanda de Nord în uniunea vamală comunitară şi în piaţa UE în cazul în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord privind viitoarele relaţii.

Formaţiunea nord-irlandeză Partidul Democrat Unionist (DUP), de a cărui susţinere depinde Guvernul Theresa May, se opune instituirii de controale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Varianta alternativă ar fi instituirea de controale între Irlanda de Nord, provincie britanică, şi Irlanda, stat membru UE.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au nevoie de timp suplimentar în negocierile pe tema Brexit, a afirmat miercuri seară, la summitul de la Bruxelles, Michel Barnier, negociatorul-şef al UE. "Am muncit mult în ultimele săptămâni, zile şi nopţi cu delegaţia britanică, pentru a ajunge la un acord complet privind retragerea" Marii Britanii "şi privind situaţia politică. Nu am ajuns încă la rezultat. Avem nevoie de timp, de mai mult timp. Vom continua să lucrăm în următoarele săptămâni, cu calm şi cu răbdare", a spus Barnier.

La rândul său, premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat că este posibil să se ajungă la un acord "în următoarele zile şi săptămâni", dacă vor fi făcute eforturi. Simon Coveney, ministrul irlandez de Externe, a confirmat că liderii europeni sunt dispuşi să accepte prelungirea tranziţiei post-Brexit în relaţia cu Marea Britanie.

Statele membre ale Uniunii Europene sunt dispuse să accepte prelungirea tranziţiei post-Brexit, o etapă în care relaţiile cu Marea Britanie vor fi neschimbate, iar negocierile vor continua, au afirmat surse comunitare citate de presa germană şi britanică. Negociatorul-şef UE, Michel Barnier, a semnalat, potrivit unor surse citate de cotidianul Financial Times, disponibilitatea de a accepta prelungirea tranziţiei post-Brexit până în anul 2021. Marea Britanie ar urma să se retragă din Uniunea Europeană în martie 2019 şi, potrivit planurilor negociate până acum, etapa de tranziţie post-Brexit urma să dureze până în anul 2020. Însă, în contextul impasului negocierilor dintre Bruxelles şi Londra, liderii europeni ar putea accepta prelungirea etapei de tranziţie până în anul 2021.

Prelungirea tranziţiei presupune menţinerea situaţiei actuale în relaţiile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Planul ar permite continuarea negocierilor pentru stabilirea termenilor tranzitului între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, stat membru UE. De asemenea, va fi timp suplimentar pentru configurarea relaţiilor bilaterale post-Brexit. Informaţiile privind disponibilitatea Bruxellesului de a accepta prelungirea etapei de tranziţie post-Brexit au fost confirmate de diplomaţi europeni citaţi de postul german ARD şi de site-ul Tagesschau.de.

Unii membri ai Guvernului britanic au semnalat că ar putea demisiona dacă premierul Theresa May va face concesii în negocierile cu UE. Michel Barnier a subliniat că sunt necesare alegeri politice dificile în Marea Britanie, dar nu din cauza Uniunii Europene, ci din cauza rezultatului referendumului în favoarea Brexit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici