Suspans în statul american Iowa, cu o săptămână înainte de startul alegerilor primare

Candidaţii la fotoliul de la Casa Albă vor fi judecaţi peste exact o săptămână, pe 1 februarie, de alegători, un privilegiu care le revine locuitorilor micului stat rural Iowa, după luni de campanie, zeci de sondaje şi cheltuieli în valoare de milioane de dolari, relatează AFP în pagina electronică.

Urmărește
526 afișări
Imaginea articolului Suspans în statul american Iowa, cu o săptămână înainte de startul alegerilor primare

Suspans în statul american Iowa, cu o săptămână înainte de startul alegerilor primare (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Potrivit tradiţiei, Iowa - un stat agricol, moderat, situat în centrul ţării - deschide începând din 1972 încoace sezonul alegerilor primare. Celelalte 49 de state ale Uniunii şi cele cinci teritorii vor vota mai târziu, până în iunie, pentru alocarea cotelor pe care le deţin candidaţilor, în vederea convenţiilor naţionale din iulie, în care vor fi învestiţi candidatul democrat şi cel republican în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

În Iowa, nu numărul de delegaţi - neglijabil, de 1% din total - este cel care contează, ci valoarea simbolică.

Hillary Clinton şi-a anunţat candidatura în aprilie 2015, cu aura unei moştenitoare. Însă senatorul "socialist democrat" din Vermont Bernie Sanders a cucerit, între timp, tineretul democrat, care visează la o revoluţie la Washington şi la închisoare pentru Wall Street.

El a prins-o din urmă pe fostul secretar de Stat, potrivit sondajelor de opinie din Iowa, unde afirmă că la mitinguri au participat în total 40.000 de persoane. Primul loc pe 1 februarie, chiar şi la o distanţă mică, i-ar consacra credibilitatea şi i-ar spori şansele ulterior, în special în New Hampshire, pe 9 februarie.

În ceea ce-i priveşte pe republicani, doi bărbaţi îşi dispută voturile conservatorilor "furioşi" pe elite şi pe "establishment". Miliardarul Donald Trump este preferat la nivel naţional de către republicani, însă în Iowa el este cot la cot cu senatorul ultraconservator Ted Cruz, reprezentantul dreptei religioase.

Imprevizibilitatea scrurinului este accentuată de modul în care sunt consultaţi electorii. Spre deosebire de primarele obişnuite, în Iowa electorii sunt convocaţi la reuniuni de partid, la ora 19.00, timp de cel puţin o oră. La republicani, votul are loc prin buletin secret, însă la democraţi fiecare declară în mod public pe care candidat îl susţine, în faţa vecinilor. Aceste constrângeri reduc participarea la persoanele cel mai angajate politic.

În total, se înfruntă 12 republicani şi trei democraţi.

- Clinton nu provoacă imaginaţia alegătorilor

În ultima perioadă, candidaţii şi-au multiplicat prezenţa pe teren. În acest weekend, Hillary Clinton, Bernie Sanders, Donald Trump şi Ted Cruz organizează 18 reuniuni publice. Fiecare tabără îşi trimite "armatele" să bată la uşile alegătorilor, identificaţi în bazele de date ale fiecăreia ca potenţiali susţinători, pentru ca să le amintească să fie prezenţi pe 1 februarie la ora 19.00 fix.

Senatorul Ted Cruz din Texas, un adevărat "campion" al Tea Party, este cunoscut pentru organizarea sa şi poate conta pe susţinerea logistică a liderilor evanghelici locali.

În decembrie, Bob Vander Plaats, un necunoscut la nivel naţional, dar influent pe plan local, a îndemnat la un vot în favoarea lui Cruz, un semnal care i-a adus o armată de activişti în serviciu candidatului. Mai bine de jumătate dintre electorii republicani din stat sunt protestanţi evanghelici.

"În Iowa, susţinerea dreptei religioase şi a mişcării de instruire la domiciliu oferă un mare avantaj", a declarat pentru AFP politologul Cary Covington de la Universitatea din Iowa. El îndrăzneşte să preconizeze că senatorul Cruz "aproape că are victoria în sac în Iowa".

Bernie Sanders speră să-i mobilizeze pe studenţii democraţi, aşa cum a făcut-o Barack Obama, cu succes, în 2008. Hillary Clinton s-a clasat a treia atunci.

"Senatorul Sanders nu vorbeşte prea mult despre politica externă, dar atunci când o face este îngrijorător, deoarece s-ar putea spune că nu s-a gânditt la toate", afirma ea joi.

Principala întrebare pe 1 februarie va fi dacă organizarea pe teren a taberei Clinton va învinge entuziasmul susţinătorilor lui Sanders.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici