Suspiciune inexplicabilă de Covid-19 la bordul portavionului Charles de Gaulle. ”Nimeni nou nu a intrat pe navă de peste trei săptămâni”

Patruzeci de cazuri suspecte de Covid-19 au fost detectate pe portavionul Charles de Gaulle care a primit ordin să se întoarcă imediat la Toulon, cu două săptămâni înainte de întoarcerea sa iniţial programata pentru 23 aprilie, relatează Le Point.

Urmărește
3818 afișări
Imaginea articolului Suspiciune inexplicabilă de Covid-19 la bordul portavionului Charles de Gaulle. ”Nimeni nou nu a intrat pe navă de peste trei săptămâni”

Suspiciune inexplicabilă de Covid-19 la bordul portavionului Charles de Gaulle. ”Nimeni nu a intrat pe navă de mai mult de trei săptămâni”

"Este o decizie logică, de bun-simţ, iar acum aşteptăm rezultatul investigaţiei epidemiologice", a declarat cabinetul ministrului Forţelor Armate, Florence Parly, care a luat decizia împreună cu şeful Statul Major General al Armatei, generalul François Lecointre, relatează Le Point.

Marinarii în cauză au fost plasaţi „sub observaţie medicală”, asigură Ministerul Forţelor Armate într-un comunicat de presă. Conform informaţiilor noastre, aceştia sunt închişi într-un spaţiu sub presiune negativă, pentru a proteja restul echipajului.

Port-avionul are în prezent 1.760 de persoane la bord. O echipă medicală formată din aproximativ douăzeci de agenţi medicali de la serviciul de sănătate al armatei este prezentă pe navă şi va fi întărită cu experţi care se vor alătura transportatorului aeronavei cu elicopterul, înainte de sosirea sa la Toulon, cu teste pentru detectarea coronavirusului.

Contaminările rămân inexplicabile

Porte-avionul are şi un mic spital la bord, o cameră de spital cu o duzină de paturi, câteva respiratoare şi un scaner. Fiind aproape de coastele europene, elicopterele de la bord vor permite, dacă este necesar, evacuarea pacienţilor către spitalele de pe ţărm.

Marina nu explică, deocamdată, modul în care marinarii au fost contaminaţi: „nu a existat nicio intrare de oameni pe navă de mai mult de trei săptămâni, a rămas la ancoră în timpul petrecut în Danemarca şi nu a existat niciun contact cu pământul ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei Franceze, căpitanul Eric Lavault. Ultima oprire a fost la Brest, în perioada 13 - 15 martie, iar primele cazuri suspectate la bord au fost depistate luni 6 aprilie.

Aflat in prezent în largul golfului Gascogne, port-avionul-ul francez „trebuie să treacă strâmtoarea Gibraltarului şi apoi să ajungă în câteva zile la portul său natal din Marea Mediterană”, precizează Éric Lavault. Nu este „prevăzut” să acosteze în caz de urgenţă într-un port francez de pe coasta Atlanticului.

"După ce a participat la operaţiunea Chammal din Levant, Charles de Gaulle şi-a încheiat operaţiunea cu NATO în Atlantic, misiunea sa este un succes", spune Éric Lavault. "Potenţialul militar al transportatorului de aeronave nu a fost afectat iar decizia de a-l readuce este o măsură de precauţie", adaugă el. Nu a fost detectat niciun caz pe celelalte nave ale grupului aeronaval care însoţesc portavionul dar testele pot fi efectuate şi asupra echipajelor lor.

Odată ce navele vor ajunge la Toulon, se va pune problema delicată a debarcării echipajelor, care pot fi supuse carantinei. Restul programului este incert pentru portavionul Charles de Gaulle, care urma să găzduiască o sesiune de calificare la începutul lunii mai pentru piloţi de aviaţie navală.

Sursă foto: Profimedia
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici