Susţinută de Joe Biden, Kamala Harris încearcă să îşi fixeze candidatura la Casa Albă

Vicepreşedintele Kamala Harris nu a pierdut timpul pentru a-şi lansa campania prezidenţială din 2024, căutând sprijinul colegilor democraţi cu susţinerea preşedintelui Joe Biden, după ce acesta s-a retras din cursă din cauza îngrijorărilor legate de vârsta şi sănătatea sa, scrie Reuters.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Susţinută de Joe Biden, Kamala Harris încearcă să îşi fixeze candidatura la Casa Albă

Susţinută de Joe Biden, Kamala Harris încearcă să îşi fixeze candidatura la Casa Albă

Duminică, oficialii campaniei sale şi aliaţii săi au efectuat sute de apeluri în numele lui Harris, îndemnând delegaţii la convenţia Partidului Democrat de luna viitoare să se alăture nominalizării sale pentru funcţia de preşedinte în alegerile din 5 noiembrie împotriva republicanului Donald Trump.

Mai multe surse au declarat că apelurile, menite să blocheze potenţialii contracandidaţi democraţi, au început aproape imediat după ce Biden, în vârstă de 81 de ani, a abandonat cursa.

În acelaşi timp, preşedinţii partidelor democrate de stat au susţinut-o pe Harris în cadrul unui apel telefonic, au declarat mai mulţi participanţi.

Harris a vorbit cu guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, un potenţial contracandidat la vicepreşedinţie, cu liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, şi cu preşedintele Congressional Black Caucus, reprezentantul Steven Horsford, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.

Harris, o femeie în vârstă de 59 de ani care este de culoare şi asiatică-americană, ar crea o dinamică complet nouă cu Trump, 78 de ani, oferind o diviziune generaţională şi culturală vie.

Statele Unite nu au ales încă o femeie preşedinte în istoria lor de 248 de ani.

„Harris va fi mai uşor de învins decât ar fi fost Joe Biden”, a afirmat Trump pe CNN la scurt timp după anunţul lui Biden.

Biden, cea mai în vârstă persoană care a ocupat vreodată Biroul Oval, a declarat că va rămâne la preşedinţie până la încheierea mandatului său, la 20 ianuarie 2025, susţinând-o în acelaşi timp pe Harris să candideze în locul său.

Casa Albă a declarat că Harris va face declaraţii pe peluza de sud la 11:30 a.m. ET (15:30 GMT) luni la un eveniment de celebrare a echipelor de campionat universitar NCAA 2023-2024.

Confruntat cu tot mai multe întrebări cu privire la acuitatea sa mentală, Biden este primul preşedinte în funcţie care renunţă la nominalizarea partidului său pentru realegere de la preşedintele Lyndon B. Johnson în timpul războiului din Vietnam, în martie 1968.

Retragerea lui Biden îi lasă înlocuitorului său mai puţin de patru luni pentru a porni o campanie. Democraţi proeminenţi, inclusiv potenţiali contracandidaţi ai lui Harris, precum guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, au susţinut-o imediat pe vicepreşedintele Harris.

„Intenţia mea este să merit şi să câştig această nominalizare”, a declarat Harris. „Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat - şi pentru a uni naţiunea noastră - pentru a-l învinge pe Donald Trump”.

În ciuda susţinerii timpurii pentru Harris, discuţiile despre o convenţie deschisă, atunci când democraţii se vor reuni la Chicago în perioada 19-22 august, nu au fost complet trecute sub tăcere.

Fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi fostul preşedinte Barack Obama nu şi-au anunţat susţinerea, deşi ambii l-au lăudat pe Biden.

Alţi doi potenţiali contracandidaţi - guvernatorul de Michigan Gretchen Whitmer şi guvernatorul de Kentucky Andy Beshear - nu au menţionat-o pe vicepreşedinte în declaraţiile lor.

În contextul în care democraţii intră pe un teritoriu necunoscut, preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Jaime Harrison, a declarat că partidul va anunţa în curând următorii paşi în procesul de nominalizare.

Ceea ce este sigur este că retragerea lui Biden a remodelat din nou o competiţie pentru Casa Albă zguduită în mod repetat în ultima lună.

Pe 27 iunie, prestaţia slabă a lui Biden într-o dezbatere cu Trump i-a determinat pe mulţi democraţi să îl îndemne să renunţe. Apoi, pe 13 iulie, un bărbat înarmat a încercat să îl asasineze pe fostul preşedinte Trump.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici