Sute de civili sirieni, epuizaţi, evacuaţi din cartiere rebele de la Homs

Câteva sute de civili sirieni, palizi şi cu ochii încercănaţi, au fost evacuaţi duminică de către ONU din cartiere rebele de la Homs, în pofida violenţelor care au perturbat prima operaţiune umanitară de acest tip, efectuată după aproximativ 20 de luni în acest oraş devastat.

Urmărește
393 afișări
Imaginea articolului Sute de civili sirieni, epuizaţi, evacuaţi din cartiere rebele de la Homs

Sute de civili sirieni, epuizaţi, evacuaţi de la Homs în urma unui asediu îndelungat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest efort umanitar a avut loc cu o zi înaintea reluării negocierilor între regim şi opoziţie, sub egida ONU, la Geneva, unde prima rundă nu a permis vreun progres în vederea soluţionării conflictului, care s-a soldat cu peste 136.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi deplasaţi în decurs de aproape trei ani.

După evacuarea unui prim grup de 83 de civili, vineri, conform prevederilor unui acord încheiat între rebeli şi regim prin intermediul ONU, 611 civili - inclusiv 210 femei şi 180 de copii - au fost evacuaţi duminică din cartiere situate în partea veche a oraşului Homs (centru), asediate de către armată începând din iunie 2012, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

Potrivit ONG-ului, dintre aceştia "130 de tineri s-au predat autorităţilor siriene, sub supervizarea ONU" şi "vor fi eliberaţi în curând".

Operaţiunea a întâmpinat dificultăţi din cauza căderii unor obuze, care au ucis şase bărbaţi, inclusiv doi rebeli, potrivit Observatorului. Regimul şi insurgenţii s-au acuzat reciproc de comiterea acestor violenţe.

În înregistrări video realizate de către activişti se pot observa zeci de civili, inclusiv copii, unii cărându-şi lucrurile cu ei şi ţinându-se de mână, mergând în grabă pe o stradă devastată, în timp ce se aud tiruri, iar activişti strigă panicaţi.

În imagini difuzate de postul Al-Mayadeen, cu sediul la Beirut, apar copii palizi, unii cu ochii adânciţi în orbite, purtaţi în braţe de mama sau tatăl lor.

"Lipsea totul, toţi copiii erau bolnavi, nu aveam nici măcar apă de băut", a declarat o femeie care prezenta semne de oboseală extremă, înconjurată de cei trei copii, care păreau ameţiţi, după care un angajat ONU i-a dat o sticlă cu apă.

- Nu era nimic de mâncare

"A fost dramatic, nu era nimic de mâncare", a declarat un bărbat cu părul lung. Locuitorii au fost nevoiţi să se hrănească, timp de mai multe luni, cu măsline şi ierburi.

În urma tirurilor, ONU a denunţat o încălcare a armistiţiului menit să permită operaţiuni de evacuare şi trimiterea unui ajutor de urgenţă celor care au ales să rămână în oraş.

Armistiţiul a intrat în vigoare vineri şi urma să se încheie, în principiu, duminică seara. Însă activişti au declarat duminică seara că acesta a fost prelungit cu 72 de ore şi că operaţiunea de evacuare urmează să continue luni.

Schimburi de focuri şi lansarea unor obuze s-au soldat, sâmbătă, cu cinci morţi şi aproximativ 20 de răniţi, doar o parte din ajutor putând să fie furnizată.

În schimb, Semiluna Roşie Siriană a anunţat că 60 de pachete cu hrană şi 1.500 de kilograme de făină au fost distribuite duminică în oraş.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Antonio Guterres a anunţat că ONU şi Semiluna Roşie vor continua să trimită ajutor de urgenţă celor care nu au primit încă.

Iranul, principalul aliat al regimului condus de către Bashar al-Assad, a salutat această operaţiune umanitară.

- Mouallem, la Geneva

În ţară, violenţele s-au soldat cu încă 300 de morţi, în ultimele 24 de ore, potrivit Observatorului.

În provincia Hama (centru), în localitatea Maane, combatanţi islamişti au ucis, într-un asalt, cel puţin 25 de alawiţi, majoritatea membri al miliţiilor proregim, potrivit ONG-ului. Televiziunea de stat a anunţat "masacrarea" a zece femei.

În acest context macabru, delegaţia regimului sirian, condusă de către şeful diplomaţiei Walid Mouallem, a sosit la Geneva pentru a participa la a doua rundă de negocieri cu opoziţia, sub egida mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi.

Mouallem s-a întâlnit duminică seara cu emisarul, care a reuşit să-i aducă în aceeaşi sală pe reprezentanţii celor două tabere.

Membri ai delegaţiei opoziţiei au sosit, de asemenea, separat, în oraşul elveţian.

Brahimi urma să se întâlnească luni dimineaţa cu reprezentanţi ai opoziţiei, iar luni după-amiaza cu cei ai regimului, au declarat participanţi pentru AFP.

Mediatorul va încerca să apropie poziţii care par ireconciliabile. Regimul exclude orice discuţii cu privire la plecarea preşedintelui Bashar al-Assad şi cere să se discute cu prioritate despre "terorism", referindu-se la rebeliune. Opoziţia apreciază că problema unei tranziţii politice fără al-Assad este primordială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici