Sute de persoane arestate şi 140 de morţi, după violenţele din Xinjiang - VIDEO, GALERIE FOTO

Violenţele etnice izbucnite duminică la Urumqi, capitala regiunii chineze Xinjiang, s-au soldat cu 140 de morţi, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Guvernului, iar sute de persoane au fost arestate, a afirmat agenţia China Nouă.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane arestate şi 140 de morţi, după violenţele din Xinjiang - VIDEO, GALERIE FOTO

Sute de persoane arestate şi 140 de morţi, după violenţele din Xinjiang (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Alte 828 de persoane au fost rănite, potrivit purtătorului de cuvânt.

Calmul revenise luni la Urumqi, după ce mai multe persoane au atacat duminică trecători şi au incendiat vehicule în acest oraş, potrivit agenţiei China Nouă, care a adăugat că manifestanţii blocaseră circulaţia în mai multe intersecţii şi poliţia a fost mobilizată pentru a restabili ordinea.

Agenţia oficială China Nouă anunţase duminică seara că trei persoane au fost ucise şi peste 20 rănite, în cursul unor violenţe izbucnite în capitala regiunii autonome Xinjiang, cu majoritate musulmană, din nord-vestul Chinei.

Grupări militante au declarat la rândul lor că mii de manifestanţi - etnici uiguri în majoritate - s-au confruntat cu poliţia în acest oraş, în timp ce protestau faţă de moartea recentă a două persoane într-o uzină chineză. Sute de manifestanţi ar fi fost arestaţi.

Preşedintele Asociaţiei japoneze a Uigurilor, Ilham Mahmut, declarase că aproximativ 3.000 de persoane au manifestat şi cel puţin 300 au fost arestate.

Potrivit acestuia, manifestanÅ£ii s-au confruntat cu o mie de poliÅ£işŸti care au utilizat bastoane electrice şŸi au tras focuri de armăƒ în aer pentru a-i dispersa.

Protestele au fost declanşate de un conflict într-o uzină de jucării, după ce membri ai etniei uigure au fost acuzaţi că au abuzat de o femeie chineză, a mai spus el.

În urma acestor violenţe orchestrate, potrivit Beijingului de disidenţii uiguri aflaţi în exil, autorităţile au consolidat securitatea în regiunea autonomă, situată în nord-vestul Chinei.

Televiziunea chineză a difuzat luni imagini cu răniţi plini de sânge, caroserii de vehicule incendiate şi cu numeroase persoane care aruncau cu pietre asupra forţelor de ordine şi asupra maşinilor de poliţie.

Grupările de uiguri exilaţi au afirmat însă că forţele de ordine au tras asupra manifestanţilor paşnici.

În Xinjiang, unde locuiesc circa 8,3 milioane de uiguri, musulmani turcofoni, au loc frecvent mişcări separatiste

Locuitorii denunţă de asemenea reprimarea politică şi religioasă desfăşurată, potrivit acestora, de China, sub pretextul luptei împotriva terorismului, şi se opun răspândirii caracteristicilor civilizaţiei chineze pe teritoriul acestora.

"Xinjiag va lua măsurile cele mai aspre pentru a preveni ca situaţia să se extindă şi în alte regiuni şi pentru a menţine stabilitatea", a precizat luni Nur Bekri, preşedintele regiunii, într-un discurs.

"Forţele de securitate şi poliţia armată vor consolida controlul asupra Urumqi şi urmărirea criminalilor şi vor acţiona ferm şi decisiv în privinţa acţiunilor de distrugere", a adăugat el.

Această regiune aridă este una din cele două zone, alături de Tibet, unde Beijingul se teme de instabilitate.

Violenţele din Urumqi amintesc de cele din Lhassa, capitala Tibetului, unde la 14 martie 2008, protestatarii tibetani i-au atacat pe hani, dar şi magazinele acestora, ucigând, potrivit autorităţilor chineze, 18 civili şi un poliţist.

Spre deosebire de incidentele din Lhassa, calmul a revenit rapid la Urumqi, unde forţele de ordine erau luni prezente în număr foarte mare.

Magazinele fiind închise, Urumqi era un oraş mort, unde urmau să fie impuse restricţii de circulaţie începând din această seară. În apropiere de cea mai mare piaţă, forţele de ordine, înarmate cu scuturi şi bastoane, staţionează pe toate străzile.

Internetul a fost întrerupt, dar şi reţelele de telefonie mobilă, au precizat locuitorii, în timp ce consolidarea securităţii s-a desfăşurat până în zona vestică a regiunii.

Guvernul regional a acuzat Congresul mondial al uigurilor, condus de disidentul Rebiya Kadeer, aflat în exil, că şi-a îndemnat simpatizanţii la violenţe prin intermediul Internetului.

Întrebat cu privire la aceste incidente, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că "toate diferendele, fie că sunt într-o ţară sau la nivel internaţional, trebuie să se rezolve paşnic prin dialog".

Marea Britanie s-a declarat "preocupată" şi a pledat "pentru reţinere din partea ambelor tabere" ca "problemele să fie soluţionate prin dialog".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici