- Home
- Externe
- WASHINGTON, (02.10.2010, 12:38)
- Ioana Bojan , Ioana Bojan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sute de persoane, infectate de SUA cu boli cu transmitere sexuală, pentru un studiu
Washingtonul a prezentat scuze vineri sutelor de guatemalezi infectaţi cu boli cu transmitere sexuală în cadrul unui studiu efectuat de guvernul american în urmă cu peste 60 de ani, calificat drept "crimă împotriva umanităţii" de Guatemala.
Urmărește
100 afișări
Sute de persoane, infectate de SUA cu boli cu transmitere sexuală, pentru un studiu (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Studiul, efectuat din 1946 până în 1948 în Guatemala, era "clar contrar eticii" şi "condamnabil", au declarat secretarul de Stat, Hillary Clinton, şi secretarul pentru Sănătate, Kathleen Sebelius.
Aproximativ 1.500 de persoane au participat la acest experiment care avea ca obiectiv să determine dacă penicilina, care abia începea să fie folosită, poate fi utilizată pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală (BTS).
Cercetătorii au ales drept cobai persoane vulnerabile, inclusiv bolnavi mental, şi nu le-au informat nici cu privire la obiectul cercetărilor, nici cu privire la ce urma să li se întâmple. Ei le-au încurajat să transmită bolile sexuale şi nu i-au tratat pe cei care au contractat sifilis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cel puţin un pacient a murit în timpul studiului, fără să se stabilească dacă experimentul a fost la originea decesului.
"Ceea ce s-a întâmplat atunci este o crimă împotriva umanităţii şi Guvernul îşi rezervă dreptul de a depune plângere", a reacţionat preşedintele guatemalez, Alvaro Colom, care a fost informat joi de Clinton.
Preşedintele american, Barack Obama, i-a transmis în cadrul unei convorbiri telefonice "regrete profunde" şi a prezentat "scuze tuturor celor afectaţi", a informat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, într-un comunicat.
Obama a "reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru ca toate studiile medicale efectuate pe om în prezent să îndeplinească criteriile etice şi juridice existente în Statele Unite şi internaţionale", a adăugat Gibbs.
"Regretăm profund că acest lucru s-a întâmplat şi prezentăm scuze persoanelor care au fost afectate de practici de cercetare atât de dezgustătoare", au afirmat Clinton şi Sebelius, anunţând lansarea unei vaste anchete.
Studiul era finanţat de o bursă a Institutului american de sănătate (NIH), acordată Biroului sanitar panamerican, devenit ulterior Organizaţia panamericană pentru sănătate.
Iniţial, cercetătorii au inoculat sifilis sau gonoree unor prostituate, lăsându-le apoi să întreţină raporturi sexuale cu militari sau deţinuţi.
Într-o a doua fază, "văzând că puţini bărbaţi sunt infectaţi, abordarea cercetării s-a schimbat şi a constat în inocularea (acestor boli) direct soldaţilor, deţinuţilor şi bolnavilor mentali", potrivit unor documente care descriu studiul.
Francis Collins, directorul NIH, a calificat studiul drept "profund îngrijorător", vorbind despre "un exemplu revoltător al unui capitol negru al istoriei medicinei". El a subliniat că directorul american pentru Sănătate de la acea vreme, Thomas Parran, a fost probabil pus la curent cu experimentul.
Studiul, care nu a fost niciodată publicat, a fost dat publicităţii anul acesta, după ce un profesor de la Wellesley College, Susan Reverby, a găsit din întâmplare documente de arhivă care menţionau experimentul efectuat de controversatul doctor american John Cutler.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10