Aproape 400 de specii abia descoperite în regiunea Mekong din Asia ar putea să dispară în curând din cauza pierderii habitatului, a avertizat World Wildlife Fund (WWF), potrivit CNN.
Descoperirile au fost făcute de o echipă internaţională de cercetători care au lucrat în cinci ţări din vasta regiune, timp de doi ani, în 2021 şi 2022.
„Aceste specii remarcabile sunt noi pentru ştiinţă, dar ele au supravieţuit şi au evoluat în regiunea Marelui Mekong timp de milioane de ani, amintindu-ne nouă, oamenilor, că ele au fost acolo cu foarte mult timp înainte ca specia noastră să se mute în această regiune. Avem obligaţia de a face totul pentru a opri dispariţia lor, de a le proteja habitatele şi de a contribui la refacerea lor”, a declarat K. Yoganand, responsabilul WWF pentru viaţa sălbatică din regiunea Mekong.
În total, oamenii de ştiinţă au descoperit 290 de plante, 19 specii de peşti, 24 de amfibieni, 46 de reptile şi un mamifer, potrivit documentului WWF. Începând din 1997, în regiunea care acoperă porţiuni din Thailanda, Myanmar, Laos, China, Cambodgia şi Vietnam au fost descoperite 4.000 de noi plante şi animale.
Zona este ameninţată de activităţile umane. Documentul fundaţiei este prefaţat de avertismentul lui Truong Q. Nguyen de la Academia de Ştiinţă şi Tehnologie din Vietnam. Acesta avertizează că regiunea Mekong se confruntă cu presiuni enorme din cauza dezvoltării economice şi a creşterii populaţiei umane, care duce la defrişări, poluare şi supraexploatarea resurselor naturale. Specialiştii solicită măsuri urgente din partea autorităţilor astfel încât speciile să fie protejate.