- Home
- Externe
- LONDRA, (09.07.2014, 19:57)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sute de tone de produse chimice britanice, "probabil" utilizate la producerea gazului sarin în Siria
Câteva sute de tone de produse chimice exportate în Siria de către firme britanice în anii '80 "probabil" că au fost utilizate pentru producerea gazului sarin, a declarat miercuri William Hague, ministrul britanic de Externe.
Urmărește
129 afișări
Sute de tone de produse chimice britanice, "probabil" utilizate la producerea gazului sarin în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aceste produse, care pot să fie utilizate în deplină legitimitate pentru producerea plasticului sau medicamentelor, "au fost exportate în Siria de către întreprinderi britanice în perioada 1983-1986", a anunţat Hague într-o declaraţie scrisă adresată Parlamentului.
Ulterior, utilizarea acestor produse ar fi fost deturnată.
"Potrivit informaţiilor de care dispunem, apreciem că este probabil ca aceste exporturi chimice efectuate de către companii britanice să fi fost utilizate ulterior de către Siria în cadrul programelor sale destinate producerii de agenţi neurotoxici, şi anume a gazului sarin", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
Într-o ofensivă, în august, la periferia Damascului, soldată cu aproximativ 1.400 de morţi, regimul Bashar al-Assad a fost acuzat că a recurs la arme chimice, şi anume la gaz sarin.
În faţa ameninţărilor Statelor Unite cu atacuri aeriene şi represalii, Damascul a acceptat să-şi distrugă stocurile de armament chimic.
Iar în virtutea unui acord ruso-american, încheiat în octombri 2013, Siria s-a angajat să predea întregul arsenal chimic, cu scopul de a fi distrus până la 30 iunie.
Ultimele arme chimice au părăsit această ţară pe 23 iunie, iar elementele cele mai periculoase au fost transferate, la începutul lui iulie, într-un port din Italia, la bordul navei americane MV Cape Ray, însărcinată să le distrugă.
Damascul a evacuat în total 1.300 de tone de agenţi chimici.
Marea Britanie participă şi ea la programul de distrugere şi "acceptă să primească 150 de tone de precursori de tip B (produs chimic industrial) provenind din stocurile chimice siriene", a precizat miercuri William Hague.
"Cincizeci de tone suplimentare de produse chimice industriale pe bază de clorură de hidrogen şi de florură de hidrogen vor fi distruse, de asemenea, în instalaţii specializate în Marea Britanie", a adăugat şeful diplomaţiei britanice.
Hague a mai declarat că "nava care transportă aceste substanţe urmează să sosească în Marea Britanie săptămâna viitoare".
Conflictul din Siria, care a început în martie 2011, s-a soldat până în prezent cu 162.000 de morţi şi a determinat cel puţin 2,8 milioane de sirieni să fugă din ţară.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:06
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Zelenski susţine unitatea pentru o "pace dreaptă" în cadrul întâlnirii cu oficialii UE la Bruxelles / O uzină chimică din Rusia a fost atacată în regiunea Rostov / Putin propune să „experimenteze” apărarea aeriană occidentală prin lansarea Oreshnik asupra Kievului
-
astăzi, 16:50
Trei români nominalizaţi pentru titlul de „Sportivul Anului în Europa” de European Aquatics