„Fie ca, în Libia, diplomaţia şi dialogul să ia locul armelor şi să fie favorizat, în actuala stare de conflict, accesul la ajutoare umanitare pentru toţi cei care suferă consecinţele confruntărilor”, a afirmat duminică Suveranul Pontif, în timpul tradiţionalei binecuvântări Urbi et orbi.
La 27 martie, Papa Benedict al XVI-lea a cerut organizaţiilor internaţionale şi tuturor părţilor implicate să înceapă „imediat un dialog” pentru încetarea focului în Libia şi susţinerea „fie şi a celui mai slab semn de deschidere şi de voinţă de reconciliere”.
Într-un interviu acordat Radio Vatican, monseniorul Giovanni Innocenzo Martinelli, vicar apostolic la Tripoli, a criticat duminică aparenta absenţă de voinţă a Occidentului de a găsi altă soluţie în afara celei militare. „Nu cred că, în tabăra occidentală, există voinţa de a începe un dialog, deşi acesta ar fi logic, important, necesar şi posibil. Cu bombele şi avioanele nu se poate realiza nimic”, a spus el.
„Trebuie să avem curajul să lăsăm totul deoparte şi să începem un dialog, chiar dacă acesta nu este direct; de exemplu, folosind persoane cu prestigiu, cum ar fi liderii tribali, autorităţile locale, persoane care pot transmite mesaje în societatea libiană”, a adăugat Martinelli.
Vineri seară, regimul libian a anunţat că vrea să încredinţeze triburilor locale misiunea de a pune capăt confruntărilor de la Misrata, fie prin negocieri, fie prin forţă.
În Piaţa Sf. Petru, Suveranul Pontif s-a adresat duminică tuturor „popoarelor din Orientul Mijlociu”, rugându-se ca „lumina păcii şi a demnităţii să prevaleze asupra tenebrelor divizării, urii şi violenţelor”.
Papa Benedict al XVI-lea a subliniat rolul tinerilor în construirea unor democraţii reale, exprimându-şi speranţa că „în ţările din nordul Africii şi Orientul Mijlociu toţi cetăţenii, şi în special tinerii, vor depune toate eforturile pentru a promova binele comun şi pentru a construi o societate unde sărăcia să fie învinsă şi orice alegere politică să fie inspirată de respectul pentru fiinţa umană”.