Prima pagină » Știri externe » Bulgaria îi cere fostului rege să dea înapoi proprietăţile retrocedate

Bulgaria îi cere fostului rege să dea înapoi proprietăţile retrocedate

Ministerul bulgar al Lucrărilor Publice a angajat, joi, o procedură prin care cere restituirea a trei reşedinţe regale, retrocedate fostului rege Simeon de Saxa-Coburg în 1998, a anunţat agenţia bulgară BTA, citată de AFP.
24 mart. 2011, 18:43, Știri externe

„Trei cereri separate au fost depuse pentru trei dintre reşedinţele regale, şi anume Ţarska Bistriţa, Sitniakovo şi Vrania” şi pentru o suprafaţă de aproximativ 120 de hectare de terenuri adiacente, a precizat BTA, citându-l pe avocatul Ministerului, Iren Savova.

Reşedinţa de iarnă Ţarska Bistriţa, în staţiunea de schi Boroveţ, şi reşedinţele Sitniakovo şi Vrania, lângă Sofia, au fost naţionalizate de comunişti, în 1946, şi restituite familiei regale în 1998.

Dar Savova a declarat, joi, că această restituire a fost „ilegală”.

Cererile în justiţie au fost formulate contra fostului rege, în vârstă de 73 de ani, care s-a întors din exil în 1997 şi care a fost premier între 2001 şi 2005, dar şi contra surorii sale, Marie-Louise, şi altor membri ai familiei regale, a adăugat Savova.

O Curte de Apel din Plovdiv (sud) a confirmat, în urmă cu două săptămâni, o hotărâre în primă instanţă refuzând restituirea unei importante reşedinţe regale şi unui teren de 37 de hectare în oraşul vecin, Kricim, către familia Saxa-Coburg.

Unii jurişti au interpretat acest lucru ca pe un posibil fundament pentru punerea în discuţie a retrocedării tuturor reşedinţelor regale şi a sute de hectare de teren şi de pădure către fostul rege, un adevărat măr al discordiei în ţară, comentează AFP.

Ministerul Agriculturii, la Sofia, a lansat, deja, o acţiune juridică pentru recuperarea unei suprafeţe de aproximativ 1.600 de hectare de păduri, despre care afirmă că au fost retrocedate ilegal.

În 2009, Parlamentul a interzis familiei regale să vândă, să închirieze sau să construiască pe terenurile şi în pădurile care i-au fost retrocedate prin hotărârea Curţii Constituţionale bulgare.

Fostul rege a contestat această lege şi a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), al Strasbourg.