Curtea dă, astfel, un răspuns favorabil Guvernului georgian care i-a solicitat luni "să ceară Guvernului rus să se abţină de la cea mai mică măsură care ar putea reprezenta o ameninţare la adresa vieţii şi stării de sănătate a populaţiilor civile şi să permită unităţilor de intervenţie georgiene să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea asistenţei, prin intermediul unui culoar umanitar, răniţilor civili şi militarilor de pe teren".
Curtea Europeană a decis, astfel, să ia măsuri de urgenţă în virtutea articolului său 39, precizând că "situaţia actuală prezintă un risc real şi continuu de încălcări grave ale Convenţiei" europene a Drepturilor Omului.
Curtea Europeană a cerut ambelor guverne să "îşi onoreze angajamentele asumate în cadrul Convenţiei, pentru a preveni abuzuri similare.
Tbilisi a depus o sesizare împotriva Federaţiei Ruse care va fi examinată ulterior de CEDO. Guvernul georgian denunţă faptul că Moscova a încălcat articolele 2 (dreptul la viaţă) şi 3 ale Convenţiei (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante), precum şi drepturile la proprietate.
Potrivit articolului 39 al regulamentului CEDO, ratificat de toate statele membre ale Consiliului Europei, din care fac parte Rusia şi Georgia, judecătorii europeni pot, "la solicitarea unei părţi, a unei oricare alte persoane interesate sau a unei instituţii, indica toate măsurile provizorii pe care aceştia consideră că trebuie să fie adoptate în interesul părţilor sau a bunei desfăşurări a procedurii".