Tadici declară că va convoca în curând alegeri anticipate
"Respect poziţia premierului" care spune că "nu mai este în măsură să conducă Guvernul" şi "voi convoca alegeri", a declarat Tadici într-un comunicat.
Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, Koştuniţa precizase că "Guvernul nu mai are o politică unită într-o problemă importantă legată de viitorul ţării: Kosovo. Un astfel de Guvern nu mai poate funcţiona".
Tadici a apreciat că alegerile vor fi "o modalitate democratică de a depăşi criza politică" din ţară. "Aceste alegeri vor fi de asemenea o ocazie pentru Serbia să îşi confirme capacitatea democratică", a subliniat el.
Conform Constituţiei, preşedintele dizolvă Parlamentul la propunerea Guvernului.
El a convocat pentru luni o reuniune a Guvernului care trebuie să pregătească decizia de dizolvare a Parlamentului şi convocarea alegerilor anticipate.
Koştuniţa a decis să dizolve Guvernul după ce acesta i s-a opus, respingând o rezoluţie ce prevedea suspendarea consolidării relaţiilor cu UE, din cauza independenţei Kosovo.
Această rezoluţie, susţinută de premier, fusese propusă de Partidul Radical Sârb (SRS, ultranaţionalist).
Tadici a respins însă afirmaţia lui Koştuniţa conform căreia Guvernul sârb nu mai are o "politică unită (…) pe tema Kosovo".
"Cred că Guvernul sârb nu are o poziţie unită cu privire la viitorul european şi economic al Serbiei şi al cetăţenilor săi", a declarat preşedintele.
"Cetăţenii Serbiei merită o viaţă mai bună şi un viitor economic care nu este posibil decât în cadrul Uniunii Europene", a apreciat el.
Tadici s-a declarat "convins că şansele de a se opune independenţei Kosovo sunt mai mari în cazul aderării la UE".
El le-a cerut miniştrilor din Guvernul actual să "îşi îndeplinească datoriile pentru binele cetăţenilor Serbiei şi să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei economice a ţării".
Serbia, susţinută de Rusia, se opune ferm independenţei Kosovo, care a fost deja recunoscută de Statele Unite şi mai multe ţări ale Uniunii Europene.