Taiwan testează reacția la dezastre în primul exercițiu civil sub noul comitet național
Exercițiul a avut loc în orașul Tainan, în sudul insulei, fiind desfășurat sub coordonarea Comitetului pentru Apărarea Întregii Societăți, înființat anul trecut pentru a pregăti populația și instituțiile în fața unor situații de urgență, inclusiv în eventualitatea unui atac din partea Chinei — care consideră Taiwanul parte a teritoriului său, transmite Reuters.
După ce a asistat la o parte din exerciții, Lai a declarat că acesta a fost primul exercițiu desfășurat pe teren de către comitet, cu participarea a aproximativ 1.500 de persoane, și că urmează alte acțiuni similare luna viitoare.
„Scopul nostru este să întărim capacitatea societății taiwaneze de a face față unor dezastre naturale majore, unor accidente cu victime multiple sau unor schimbări geopolitice în regiune. Nu ne permitem să fim luați prin surprindere”, a spus el.
„Așa cum spune o vorbă înțeleaptă: e mai bine să previi decât să tratezi. Nu trebuie să ne bazăm pe speranța că inamicul nu va veni, ci pe pregătirea noastră de a-l înfrunta. Ne dorim ca, prin forța noastră – nu doar militară, ci și prin unitatea și pregătirea întregii societăți – să putem garanta securitatea Taiwanului. Doar demonstrând această forță putem asigura pacea”, a adăugat președintele.
La scurt timp după declarațiile lui Lai, Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că China a desfășurat joi un nou exercițiu comun de pregătire pentru luptă în apropierea insulei, cu participarea a 28 de avioane de luptă, drone, alte aparate de zbor și nave militare.
Ce au inclus exercițiile
Exercițiile din Tainan au inclus simularea unor situații de urgență precum un tsunami provocat de un cutremur puternic în largul coastelor sau explozii într-un terminal de pasageri dintr-un port, implicând evacuarea răniților către centre de triere și coordonarea intervențiilor prin puncte de comandă mobile.
Sub corturi de intervenție, victimele au fost întinse pe jos pentru a primi tratament, în timp ce echipele de salvare foloseau panouri pentru a urmări starea pacienților, identificarea celor decedați și clasificarea rănilor.
Deși forțele armate ale Taiwanului, care joacă un rol esențial în cazul unor dezastre reale precum cutremurele, nu au fost implicate direct în exercițiu, ele au pus la dispoziție echipamente medicale, inclusiv săli de operație mobile.
La exerciții au asistat și reprezentanți diplomatici de rang înalt ai Statelor Unite, Uniunii Europene, Poloniei și Indiei, alături de diplomați din Marea Britanie, Singapore, Japonia, Israel, Canada și Australia.
Taiwanul este situat într-o zonă seismică activă și este frecvent afectat de cutremure și taifunuri. Totuși, datorită planurilor de intervenție bine dezvoltate, numărul victimelor este, în general, redus — chiar dacă în 1999 un cutremur cu magnitudinea 7,3 a provocat moartea a peste 2.000 de persoane.