Taiwan, ziua 3. Armata chineză a lansat 11 rachete lângă Taiwan. Insula condamnă „acţiunile iraţionale” / Ministrul de Externe chinez respinge hotărât declaraţia G7 cu privire la regiunea Taiwan / Taiwan a tras cu rachete de semnalizare pentru a alunga dronele inamice din apropierea insulelor periferice / Cinci rachete balistice chineze au lovit apele Japoniei / Pelosi, la Tokyo

  • Ministerul Apărării din Taiwan transmite că site-ul instituţiei a fost oprit temporar în urma atacurilor cibernetice
  • Angajamentul SUA faţă de democraţia din Taiwan „rămâne ferm”
  • Taiwan a tras cu rachete de semnalizare pentru a alunga dronele inamice din apropierea insulelor periferice
  • G7 cere Chinei să rezolve disputele cu Taiwan
  • Fostul ambasador chinez al Marii Britanii susţine că teritoriul Taiwanului aparţine Chinei din punct de vedere istoric şi că reunificarea este inevitabilă.
  • Ministrul chinez de Externe Wang Yi numeşte vizita lui Pelosi drept o „farsă completă” şi promite că îi va pedepsi pe cei care jignesc China.
  • Ambasadorul Chinei în Franţa a spus că poporul taiwanez va fi „reeducat” după anexarea reuşită a Chinei.
  • Asistăm la un război psihologic care este mai puternic decât oricând şi se va intensifica în zilele următoare”
  • Cinci rachete balistice lansate de armata chineză au lovit apele Japoniei, a anunţat joi guvernul japonez, condamnând această acţiune.
Urmărește
45398 afișări
Imaginea articolului Taiwan, ziua 3. Armata chineză a lansat 11 rachete lângă Taiwan. Insula condamnă „acţiunile iraţionale” / Ministrul de Externe chinez respinge hotărât declaraţia G7 cu privire la regiunea Taiwan / Taiwan a tras cu rachete de semnalizare pentru a alunga dronele inamice din apropierea insulelor periferice / Cinci rachete balistice chineze au lovit apele Japoniei / Pelosi, la Tokyo

Captură video de la parada militară chineză din 2019, cu rachetele DF-17 (Sursa - CGTN)

UPDATE 23:05 Preşedintele Taiwanului transmite un mesaj Beijingului

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen a cerut Beijingului „să acţioneze cu raţiune şi să-şi exercite reţinerea”.

„În timp ce China iniţiază astăzi exerciţii militare în zonele din jurul Taiwanului, solicităm Beijingului să acţioneze cu raţiune şi să-şi exercite reţinerea.

Taiwan nu va escalada conflictul, dar ne vom apăra cu hotărâre suveranitatea, securitatea şi democraţia”, a declarat Ing-wen.

UPDATE 23:03 China renunţă la întâlnirea cu ministrul de externe japonez după declaraţia G7

Ministrul de externe Wang Yi nu se va întâlni săptămâna aceasta cu omologul său japonez, după ce diplomaţii G7 şi UE au criticat reacţia Beijingului la călătoria preşedintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

UPDATE 23:00 China numeşte SUA drept „cel mai mare sabotor al păcii”

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al Chinei a criticat vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi. Hua Chunying a lansat o serie de tweet-uri în care condamna SUA şi anunţă represalii din partea Chinei.

„Cascadoria lui Pelosi este un alt faliment al politicii, diplomaţiei şi credibilităţii SUA. Aceasta dovedeşte că SUA sunt cel mai mare sabotor al păcii şi cel mai mare generator de probleme pentru stabilitatea regională”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Beijingului.

Rachete balistice lansate de armata chineză au survolat Taiwanul

Patru rachete balistice lansate de armata chineză în cursul exerciţiilor militare organizate ca reacţie la vizita efectuată la Taipei de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, au survolat Taiwanul.

Pelosi a ajuns în Japonia

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a ajuns joi seară în Japonia, ultima etapă a turneului în Asia care a inclus vizita în Taiwan, iar, în contextul tensiunilor, China a anulat o întrevedere bilaterală cu un oficial nipon, după lansarea unor rachete în apropierea Japoniei.

Ce armanent foloseşte China? 

Exerciţiile militare implică cele mai sofisticate echipamente militare ale Chinei, inclusiv avioanele stealth J-20, bombardierele H-6K, distrugătoarele de tip 052D, corvetele de tip 056A, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune DF-11 şi rachete hipersonice DF-17. 

Cinci rachete balistice lansate de armata chineză au lovit apele Japoniei, a anunţat joi guvernul japonez, condamnând această acţiune.

Ministrul Apărării, Nobuo Kishi, a declarat că este pentru prima dată când o rachetă balistică aparţinând armatei chineze a aterizat în interiorul apelor japoneze. 

"Aceasta este o problemă gravă care priveşte securitatea naţională a ţării noastre şi siguranţa oamenilor", a declarat Kishi. De asemenea, guvernul japonez a înaintat un protest diplomatic guvernului chinez.

Guvernul oraşului Taipei a încurajat joi locuitorii să descarce o aplicaţie care poate fi folosită pentru a căuta locaţiile celor peste 5.000 de adăposturi antiaeriene ale oraşului

Cheng Ta-chuan, un purtător de cuvânt al Oficiului de administrare a clădirilor din oraş, a declarat că Taipei are în prezent 5.771 de adăposturi antiaeriene, care pot găzdui 12,87 milioane de oameni, de peste cinci ori populaţia oraşului. Numărul include 1.417 adăposturi publice care sunt situate în clădiri guvernamentale, şcoli, clădiri de birouri, mall-uri subterane şi parcări, în timp ce 4.354 dintre adăposturi sunt în clădiri private, a spus Cheng.

În cazul unui exerciţiu de raid aerian sau al izbucnirii unui război, adăposturile ar urma să fie deschise publicului, conform unei directive ale Ministerului Apărării Naţionale, arată Cheng. Locuitorii din Taipei pot găsi cel mai apropiat adăpost disponibil şi instrucţiuni pentru a ajunge acolo, descărcând aplicaţia Departamentului de Poliţie al oraşului Taipei, care în prezent este doar în chineză.

Între timp, o listă completă a adăposturilor antiaeriene din toată ţara, catalogate pe municipii, poate fi găsită pe site -ul Oficiului de Apărare Civilă al Agenţiei Naţionale a Poliţiei.

Anunţul oraşului Taipei a fost făcut cu puţin timp înainte ca China să lanseze joi o serie de exerciţii militare cu foc viu în şase zone maritime din apropierea Taiwanului, care ar trebui să dureze până duminică, în urma unei vizite a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Armata chineză a lansat 11 rachete lângă Taiwan. Insula condamnă „acţiunile iraţionale”


Beijingul intensifică exerciţiile militare ample într-un joc de război fără precedent, considerat o blocadă de facto a insulei

Forţele armate din Taiwan spun că o aeronavă neidentificată a fost găsită zburând deasupra Quemoy, iar trupele au tras rachete pentru a avertiza drona să plece. 

„Ministerul Apărării Naţionale subliniază că va respecta principiul pregătirii pentru război fără a căuta războiul”, a declarat ministerul taiwanez al Apărării, într-un comunicat.

Blinken: „SUA se opune eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul Taiwanului”

Statele Unite se opun oricăror eforturi unilaterale de a schimba status quo-ul Taiwanului, în special prin forţă, iar politica sa privind Taiwanul nu s-a schimbat, a declarat secretarul de stat Antony Blinken în faţa omologilor săi din Asia de sud-est.

Stabilitatea între cele două maluri ale strâmtorii este în interesul întregii regiuni, a declarat Blinken, potrivit Reuters, în cadrul unei întâlniri la Phnom Penh, Cambodgia.

Taiwanul spune că China a „imitat” Coreea de Nord cu lansări de rachete în mare

Ministerul de Externe al Taiwanului a declarat că China a „imitat” Coreea de Nord trăgând cu rachete în apele din apropierea insulei mai devreme în cursul zilei şi a cerut auto-reţinere pe fondul tensiunilor mari cu Beijingulş 

Acesta a spus că a condamnat ferm acţiunile şi a cerut comunităţii internaţionale să condamne în comun ameninţarea militară a Chinei. El a îndemnat alte ţări să continue să susţină Taiwanul democratic şi să continue să susţină statul internaţional de drept.

În plus, Reuters raportează că Taiwanul spune acum că lansările de rachete chineze au avut loc în valuri care au durat între 13.56 şi 16.00, ora locală. Acum a dispărut 18:00 în Taiwan.

Exerciţii de o amploare „fără precedent”


Potrivit ziarului chinez Global Times, care citează analişti militari, exerciţiile sunt de o amploare „fără precedent”, deoarece rachetele vor zbura pentru prima dată deasupra Taiwanului, cu „muniţie reală şi focuri de artilerie cu rază lungă de acţiune”.

Principalele site-uri guvernamentale din Taiwan au fost temporar forţate să fie deconectate din cauza unor atacuri cibernetice despre care se crede că au legătură cu China şi Rusia în timpul vizitei lui Pelosi.

Ministrul de Externe chinez respinge hotărât declaraţia G7 cu privire la regiunea Taiwan


Consilierul de stat şi ministrul de Externe chinez Wang Yi a cerut joi comunităţii internaţionale să se opună oricăror mişcări care contestă principiul unei singure Chine şi să se unească pentru a proteja pacea şi stabilitatea în regiune.  

El a făcut aceste remarci în timp ce a participat la Reuniunea miniştrilor de externe China-ASEAN din Phnom Penh, Cambodgia. 

Wang Yi a spus că SUA sunt cele care provoacă necazuri, provoacă crize şi continuă să intensifice tensiunile. Dacă precedentele atât de proaste nu sunt corectate, cum pot fi protejate legile internaţionale?  

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că China a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din nord-estul şi sud-vestul Taiwanului începând cu ora locală 13:56, pe fondul unor exerciţii lansate mai devreme joi de Beijing

Taiwanul îşi va consolida capacităţile de autoapărare şi se va coordona îndeaproape cu Statele Unite şi cu alte ţări similare, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Joanne Ou, la o conferinţă de presă, întrebată despre exerciţiile militare planificate de China.

Folosirea forţei nu va rezolva problemele şi diferenţele, a declarat joi Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan în cadrul unei şedinţe de presă obişnuite, în aceeaşi zi în care China a lansat mai multe rachete în jurul insulei autoguvernate în cadrul unor exerciţii militare fără precedent.

Două rachete au fost lansate de China în apropierea insulelor Matsu din Taiwan


Reuters transmite că cele două rachete au fost lansate de China în apropierea insulelor Matsu din Taiwan în jurul orei locale 14.00. Rachetele s-au îndreptat în direcţia unor zone de exerciţiu anunţate de China, potrivit unui raport intern de securitate din Taiwan văzut de Reuters şi confirmat de o sursă de securitate. 

Taiwan se aşteaptă la escaladarea „războiului psihologic”

Taiwan s-a angajat să intensifice securitatea împotriva posibilelor perturbări ale „forţelor de peste mări”, inclusiv în combaterea atacurilor cibernetice, pe măsură ce tensiunile cu China cresc în urma vizitei lui Pelosi la Tapei de miercuri.

Purtătorul de cuvânt al Cabinetului din Taiwan, Lo Ping-cheng, a declarat într-o conferinţă de presă că autorităţile au sporit securitatea infrastructurii cheie, inclusiv a centralelor electrice şi aeroporturilor, şi a  crescut nivelul de alertă privind securitatea cibernetică în birourile guvernamentale, transmite Reuters.

Lo se aşteaptă ca Taiwanul  să fie ţinta unui „război psihologic” prin campanii de dezinformare în următoarele zile.

Asistăm la un război psihologic care este mai puternic decât oricând şi se va intensifica în zilele următoare”, a spus Lo.

Oficialii din Taiwan au avertizat în mod repetat despre ceea ce ei consideră o campanie chineză pentru a slăbi sprijinul oamenilor pentru guvern.

Reacţii internaţionale

  • Blocul ASEAN avertizează asupra consecinţelor volatilităţii şi că s-arp putea ajunge la „calcul greşit, confruntări grave, conflicte deschise şi consecinţe imprevizibile între marile puteri”.
  • Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est a făcut aceste remarci într-o declaraţie a miniştrilor de externe, după ce preşedintele blocului Cambodgia a cerut tuturor părţilor să reducă tensiunile din Taiwan .
  • Ambasadorul Chinei în Franţa a spus că poporul taiwanez va fi „reeducat” după  anexarea reuşită a Chinei.Ambasadorul, Lu Shaye, a acuzat Partidul Democrat Progresist de la guvernare din Taiwan că face propagandă „extremistă” şi că a întors poporul taiwanez împotriva „reunificării” cu China .
  • Ministrul chinez de Externe Wang Yi numeşte vizita lui Pelosi drept o  „farsă completă” şi promite că îi va pedepsi pe cei care jignesc China.„Tendinţa istorică ireversibilă a întoarcerii Taiwanului în patria-mamă nu poate fi schimbată. Cei care jignesc China vor fi cu siguranţă pedepsiţi”, a spus el.
  • Şeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell , a reiterat poziţia G7 cu privire la exerciţiile militare planificate ale Chinei în urma vizitei lui Pelosi în Taiwan.„Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este normal şi obişnuit ca legislatorii din ţările noastre să călătorească la nivel internaţional”, a spus el.
  • Preşedintele Paraguayului şi-a manifestat solidaritatea faţă de Taiwan pe Twitter.. Naţiunea sud-americană este una dintre cele 14 naţiuni care recunosc oficial Taiwan ca ţară. „Paraguay-ul îşi exprimă solidaritatea cu Republica Chineză (Taiwan) în contextul ameninţărilor la care a fost supus”, a spus Mario Abdo Benítez pe Twitter.

 

 

Preşedintele Coreei de Sud a vorbit la telefon cu Pelosi


Preşedintele Camerei SUA, Nancy Pelosi , a sosit miercuri seară la Seul, unde urmează să se întâlnească cu Preşedintele Adunării Naţionale din Coreea de Sud, Kim Jin-pyo, şi cu liderii Partidului Conservator al Puterii Populare la guvernare, precum şi cu Partidul Democrat din Coreea de opoziţie

Agenţia de ştiri Yonhap raportează acum că preşedintele Coreii de Sud,  Yoon Suk-yeol, a vorbit la telefon cu Pelosi.

Ministerul Apărării din Taiwan transmite că site-ul instituţiei a fost supus atacurilor cibernetice

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că site-ul său web a suferit atacuri cibernetice. Site-ul s-a oprit temporar joi,  adăugând că lucrează îndeaproape cu alte autorităţi pentru a spori securitatea cibernetică pe măsură ce tensiunile cu China cresc.

 

Angajamentul SUA faţă de democraţia din Taiwan „rămâne ferm”


Preşedintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, şi-a încheiat miercuri vizita în Taiwan cu angajamentul că va sprijini democraţia pe insula autonomă Taiwan.

Pelosi a fost întâmpinată euforic şi chiar a fost decorată de preşedintele Taiwanului,  fiind primul vorbitor al Camerei Reprezentanţilor care a vizitat insula după mai bine de 25 de ani.

Înainte de a pleca, Pelosi, calmă şi hotărâtă, a repetat că lumea are de făcut  „o alegere între democraţie şi autocraţie”.

„Hotărârea Americii de a păstra democraţia, aici, în Taiwan şi în întreaga lume, rămâne fermă”, a spus ea.

Administraţia Biden şi Pelosi au transmis că Statele Unite rămân angajate în aşa-numita politică O Singură China, care recunoaşte regimul de la Beijing, dar permite relaţii informale şi legături militare cu guvernul de la Taipei.

 

 

.


Ministerul apărării din Taiwan a declarat joi că aeronave neidentificate fără pilot, probabil drone chinezeşti, au zburat miercuri noaptea deasupra zonei insulelor  Kinmen, care se află chiar în largul coastei de sud-est a Chinei, şi că a tras rachete de rachetă pentru a le alunga.

Generalul-maior Chang Zone-sung al Comandamentului de Apărare Kinmen al Armatei Republicii Chineze in Taiwan a declarat pentru Reuters că dronele inamice au venit în perechi şi au zburat deasupra zonei Kinmen de două ori miercuri seara.

Chang crede că dronele au fost trimise să adune informaţii despre desfăşurarea securităţii Taiwanului în insulele sale periferice.

 


Cele mai puternice democraţii din lume au criticat China pentru „creşterea tensiunilor şi destabilizarea regiunii” prin reacţia sa agresivă la vizita preşedintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Miniştrii de Externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA şi UE, au transmis "Nu există nicio justificare pentru a folosi o vizită ca pretext pentru o activitate militară agresivă în strâmtoarea Taiwan. Este normal şi obişnuit ca legislatorii din ţările noastre să efectueze călătorii internaţionale. Răspunsul escalator al Chinei riscă să crească tensiunile şi să destabilizeze regiunea".

Vorbitorul Camerei Reprezentanţilor, care este al treilea om în stat, se va întâlni joi cu preşedintele Adunării Naţionale din Coreea de Sud, Kim Jin-pyo, şi cu liderii Partidului Conservator al Puterii Populare la guvernare, precum şi cu liderii Partidului Democrat aflat în opoziţie.

Fostul ambasador chinez al Marii Britanii susţine că teritoriul Taiwanului  aparţine Chinei din punct de vedere istoric şi că reunificarea este inevitabilă.

„Realizarea reunificării naţionale complete este tendinţa generală şi o inevitabilitate istorică. Nu vom lăsa niciodată spaţiu pentru scindarea independenţei Taiwanului şi interferenţa forţelor externe.

Problema Taiwanului s-a născut din slăbiciunea şi haosul ţării şi cu siguranţă se va încheia cu întinerirea naţiunii în viitor.”

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici