Taiwanul a dezvoltat un program intern de modernizare a forţelor armate pentru a descuraja acţiunile militare ale Chinei, care consideră insula parte a teritoriului chinez.
Preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, care a lansat acest program în 2016, când a preluat conducerea ţării, va lansa joi la apă primul din cele opt submarine noi.
Amiralul Huang Shu-kuang, un consilier de securitate al preşedintelui şi persoana care conduce programul, a declarat că o flotă de submarine – opt noi şi două submarine mai vechi, daneze, intrate în serviciu în 1980 – va împiedica marina chineză din a-şi proiecta puterea în Pacific.
„Dacă putem construi această capacitate, nu cred că vom pierde vreun război”, a spus Huang.
Primul submarin, care costă 1,54 de miliarde de dolari, va folosi un sistem de luptă produs de Lockheed Martin şi va transporta torpile americane MK-48. Va începe testele pe mare luna viitoare, înainte de a fi livrat marinei taiwaneze, până la finalul anului 2024.
Pentru celelalte modele, Taiwanul va folosi rachete antinavă lansate de pe submarine, însă integrarea acelor arme pe submarine va depinde şi de disponibilitatea de producţie în SUA, unde capacitatea de producţie este deja limitată. Amiralul nu a specificat ce companii ar putea fi implicate în producţia acestor rachete antinavă.
Potrivit lui Huang, noile submarine vor putea ţine China departe de Strâmtoarea Miyako sau de Canalul Bashi. Totodată, vor apăra primul lanţ de insule, adică zona care începe de la Japonia, până la Taiwan, Filipine şi Borneo.
„A fost un concept strategic şi al Armatei SUA – să apărăm primul lanţ de insule şi să le respingem accesul (n.r. chinezilor)”, a spus amiralul Huang, citat de Reuters.
La programul iniţiat de preşedinta taiwaneză în 2016, au participat cu expertiză şi tehnologie mai multe ţări, însă, deşi nu le-a numit clar, amiralul Huang a declarat că a contactat generali din ţări precum Japonia, SUA, Coreea de Sud, India şi Marea Britanie.