Taiwanul va fi inclus în prima rundă de negocieri comerciale cu SUA, anunţă preşedintele Lai
Anunţul vine după ce preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că va reduce temporar taxele vamale impuse recent asupra a zeci de ţări, dar va continua să crească presiunea asupra Chinei. Taiwan, un producător major de semiconductori, urma să fie afectat de o taxă vamală de 32%.
Mai multe ţări din Asia au anunţat deja că au început sau se pregătesc să înceapă negocieri cu Washingtonul, iar Casa Albă a declarat că aproape 70 de ţări au contactat SUA pentru a iniţia discuţii.
„Facem parte din prima rundă de negocieri, iar guvernul va fi bine pregătit,” a spus Lai în faţa unor lideri de afaceri în oraşul Taichung, din centrul Taiwanului. Declaraţiile au fost transmise în direct de presa locală, însă nu a fost oferit un calendar clar.
„Dorinţa Taiwanului de a întări cooperarea economică şi comercială cu Statele Unite din ultimii ani poate deveni realitate prin această oportunitate,” a adăugat preşedintele.
Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite nu a comentat imediat pe marginea subiectului, fiind contactat în afara programului de lucru de la Washington.
Duminică, Lai propusese un regim de taxe zero ca punct de plecare pentru negocieri, menţionând că Taiwanul este dispus să importe mai mult din SUA şi să investească mai mult pe piaţa americană.
Taiwan, patria celui mai mare producător de semiconductori la comandă din lume, TSMC, a încercat de mult timp să obţină un acord de liber schimb cu Statele Unite.
SUA este cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de armament al Taiwanului, în ciuda lipsei de relaţii diplomatice oficiale.
Taiwanul se confruntă cu presiuni militare şi politice tot mai mari din partea Chinei, care consideră insula drept parte a teritoriului său. Guvernul de la Taipei respinge aceste pretenţii, afirmând că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul.