Talibanii se dezic de droguri. Recoltarea macului va fi interzisă prin lege. Cum a devenit Afganistanul cel mai mare producător de opiu la nivel mondial

  • Guvernul taliban din Afganistan a anunţat interzicerea recoltării macului
  • Noua măsura este menită să-i descurajeze pe fermierii locali să extragă opiul, folosit ca materie de bază la producerea heroinei
  • Afganistanul este cunoscut drept unul dintre cei mai mari producători de opiu la nivel mondial
Urmărește
1368 afișări
Imaginea articolului Talibanii se dezic de droguri. Recoltarea macului va fi interzisă prin lege. Cum a devenit Afganistanul cel mai mare producător de opiu la nivel mondial

Guvernul taliban din Afganistan a anunţat interzicerea recoltării macului. Noua măsură vrea să combată traficul de droguri internaţional, ţara fiind cunoscută drept cel mai mare exportator de opiu la nivel mondial şi să spele imaginea Afganistanului de narco-stat.

Interdicţia aminteşte de guvernarea anterioară a talibanilor de la sfârşitul anilor ’90, când producţia de mac a fost scoasă în afara legii, ca parte a interpretării aspre a legilor islamului. La acea vreme, interdicţia a fost implementată în toată ţara şi în decurs de doi ani, potrivit ONU, a dus la eradicarea producţiei de mac.

Cu toate acestea, după înlăturarea talibanilor în 2001, fermierii din multe părţi ale ţării au revenit la producţia de mac, astfel, s-a ajuns la scurt timp la producerea clandestină de stupefiante. Macii sunt principala sursă de venit pentru milioane de mici fermieri şi zilieri care pot câştiga mai mult de 300 de dolari pe lună prin recoltarea lor şi extragerea opiumului.

Astăzi, Afganistanul este cel mai mare producător de opiu din lume, în ciuda miliardelor de dolari cheltuite de comunitatea internaţională în cei 20 de ani petrecuţi în Afganistan pentru eradicarea drogului. Ca o paralelă, talibanii au reuşit să elimine producţia în doi ani în timp ce americanii şi aliaţii lor nu au reuşit nici în douăzeci de ani, cheltuind sume exorbitante în direcţia asta.

Afganistanul produce mai mult opiu decât toate celelalte ţări producătoare de opiu la un loc. Aproape 80% din heroina produsă din opiu afgan ajunge în Europa prin Asia Centrală şi Pakistan.

Anul trecut a fost al şaselea an consecutiv de recolte record de opiu, astfel că autorităţile talibane sunt decise să pună capăt dominaţiei.

Fermierii afgani care intenţionează să extragă opiu din culturile de mac în scopuri comerciale vor fi aspru pedepsiţi de noua lege intrată în vigoare. Riscă să facă ani grei de închisoare iar culturile vor fi distruse.

Interdicţia talibanilor vine într-un timp în care ţara se confruntă cu o criză umanitară fără precedent, care a determinat ONU să ceară luna trecută 4.4 miliarde de dolari, deoarece 95% dintre afgani nu au suficientă mâncare.

Prohibiţia, deşi afectează puternic casele de producţie de droguri, va destabiliza economiile micilor fermieri care se bazează pe producţia de opiu pentru a supravieţui. În sudul Kandaharului, recoltarea a început, dar în estul ţării unii fermieri abia acum încep să-şi planteze recolta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici