El se numără printre zecile de soldaţi ucraineni pe care Germania îi antrenează pe simulatoare Leopard 2 şi apoi pe tancurile propriu-zise pe cel mai mare teren de antrenament militar al său, din Munster, înainte de a le trimite în Ucraina.
Luna trecută, Germania a acceptat să furnizeze tancurile, considerate a fi unele dintre cele mai bune din arsenalul occidental, depăşind reticenţele legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a învinge Rusia, dar pe care Moscova îl consideră o provocare periculoasă.
„Este crucial să folosim această armă modernă cu înţelepciune, ea va aduce un progres şi vom câştiga în cele din urmă”, a declarat soldatul în vârstă de 57 de ani.
Întrebat despre diferenţa dintre sistemele occidentale şi cele sovietice, el a spus: „Vă puteţi imagina că este ca diferenţa dintre un Mercedes şi un Jiguli” – referindu-se la o maşină sovietică vândută sub marca Lada în Occident.
Versiunea de tancuri pe care Germania o va trimite, produsă de Krauss-Maffei Wegmann, cântăreşte peste 60 de tone, are un tun de 120 mm şi poate lovi ţinte la o distanţă de până la 4 km.
Ministrul ucrainean de externe a declarat luna trecută că se aşteaptă să primească între 120 şi 140 de tancuri occidentale într-un „prim val” de livrări de la o coaliţie de 12 ţări, inclusiv Leopard 2 german, cu timpul necesar pentru instruire.
În total, Germania antrenează câteva sute de soldaţi, ca parte a unui efort european de instruire a aproximativ 15.000 de soldaţi ucraineni.
Un alt soldat, care a fost instruit pe vehiculul de luptă Marder, a declarat că sistemele occidentale nu sunt atât de departe de cele ale vehiculelor de fabricaţie sovietică pe care ucrainenii le-au folosit.
„Avem experienţă cu sisteme de arme similare … Logica este aceeaşi, uneori nici măcar nu avem nevoie de interpreţi pentru a-i înţelege pe instructori”, a declarat bărbatul de 33 de ani, care, la fel ca şi colegul său, purta o eşarfă trasă pe faţă şi ochelari balistici cu tentă portocalie pentru a-şi ascunde identitatea.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat impresionat de trupele ucrainene.
„Să vorbeşti despre un război este diferit de a privi pe feţele unor oameni care… au venit aici direct de pe linia frontului şi care se vor întoarce acolo cu tancurile după ce îşi vor termina pregătirea”, a declarat el reporterilor.
Soldaţii se antreneazî 12 ore pe zi, şase zile pe săptămână.
„Sunt foarte motivaţi şi dornici de cunoaştere … Ei ştiu că se vor întoarce pe linia frontului peste cinci săptămâni”, a declarat un locotenent-colonel german care este responsabil cu antrenamentul Leopard şi care şi-a dat doar numele de Peter.
Ambii soldaţi urmează să se întoarcă în Ucraina până la sfârşitul lunii martie.
Întrebat despre modul în care abordează frica, bărbatul de 57 de ani a spus că trupele trebuie să se adapteze la ea.
„Frica? Da, tuturor le este frică. Dar este crucial cum îţi gestionezi frica – şi cum să lupţi, în ciuda ei”, a spus el.