Ţânţarul-tigru s-a stabilit deja în nordul Italiei, unde a transmis febra Chikungunya mai multor persoane. Insecta a fost detectată şi în alte zeci de ţări europene, printre care Germania şi Olanda, relatează The Independent.
Experţii în sănătate sunt îngrijoraţi că Marea Britanie ar putea fi următoarea ţară invadată, după ce Agenţia de Protecţie a Sănătăţii (HPA) din Wiltshire a descoperit că temperaturile din ţară sunt prielnice pentru această specie de ţânţari.
Insectele s-au răspândit atât de rapid în Europa, se pare, din cauza unei specii de bambus din China, plantă decorativă populară în vest, şi din cauza dezvoltării comerţului, ţânţarii călătorind în cauciucurile autovehicululor care transportă mărfuri.
"Ţânţarul a apărut în Europa şi, deşi nu a fost văzut în Marea Britanie, am identificat un potenţial ca acesta să vină şi aici", a spus un purtător de cuvânt al laboratoarelor HPA din Porton Down.
Acesta a mai spus că insecta, odată stabilită în ţară, ar putea provoca o epidemie la nivel local, deşi este nevoie de mai mult pentru a deveni o ameninţare naţională. Numărul britanicilor care s-au întors din vacanţe din Asia cu febră Chikungunya a crescut de la şase în 2004, la 130 în 2006.
Ţânţarul-tigru a reuşit să contamineze şi o treime din locuitorii insulei franceze La Reunion, din Oceanul Indian, în doar câteva săptămâni. Femela-ţânţar se hrăneşte cu sânge uman şi este recunoscută după înţepătura rapidă şi adâncă în piele şi pentru faptul că poate ataca şi ziua, nu doar seara sau noaptea, ca majoritatea speciilor de ţânţari.
Insecta poate transmite şi febra hemoragică, aceasta putând declanşa alte zeci de maladii virale.