- Home
- Externe
- (25.09.2020, 11:41)
- Emanuel Dumitru
Ţara care a gestionat cel mai bine epidemia de coronavirus. Explicaţiile experţilor
- Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de infectare din Europa, iar economia sa s-a menţinut mai bine decât economia altor ţări, potrivit Financial Times.
- O mare diferenţă între Finlanda şi celelalte ţări europene este capacitatea sa de pregătire pentru situaţii de urgenţă.
- Finlandezii afirmă şi demonstrează practic că modul în care o ţară reacţionează în faţa unei pandemii este cu adevărat o oglindă a modului de funcţionare şi organizare a unei societăţi ca întreg.
Urmărește
6964 afișări
Profimedia
Finlanda a avut cu 90% mai puţine decese de coronavirus pe cap de locuitor decât Suedia, iar economia sa a fost afectată mai puţin în prima jumătate a anului. Chiar şi acum, când restul Europei este îngrijorat din pricina unui nou val de cazuri, Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de infectare de pe continent, relatează Financial Times.
Experţii au spus că abordarea Finlandei – şi cea similară a Danemarcei şi a Norvegiei, şi anume adoptarea de măsuri restrictive rapide, dar nu totale, pentru a controla pandemia, iar apoi redeschiderea după câteva luni, a fost una dintre cele mai de succes din Europa.
O mare diferenţă între Finlanda şi toate celelalte ţări europene este concentrarea sa asupra pregătirii şi a modului de acţiune în situaţii de urgenţă la nivel naţional, atitudine născută din experienţa pe care a avut-o ţara în timpul războiului din 1939-1940 împotriva Uniunii Sovietice. Legea privind starea de alertă menţionează în mod explicit pandemiile şi a fost aplicată pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial, Finlanda fiind renumită pentru stocurile sale de echipamente medicale şi de protecţie în caz de urgenţă, atunci când întregul continent trăia lipsuri acute.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Anders Tegnell, epidemiologul de stat al Suediei, a declarat: „Nivelul lor de pregătire depăşeşte cu mult Suedia. Dar, desigur, dacă ai un vecin ca Rusia şi ai dus războaie cu ei dintotdeauna... ”
Pekka Nuorti, profesor de epidemiologie la Universitatea din Tampere, precizează: „Finlanda are o lungă tradiţie în răspunsul la crize, iar oamenii tind să fie uniţi atunci când apare o criză. Ceea ce a fost remarcabil atunci când au fost puse în aplicare restricţiile au fost schimbările în comportamentul populaţiei”, observându-se o reducere în proporţie de 75% a contactului fizic dintre oameni.
„O pandemie este într-adevăr o oglindă a funcţionării şi a organizării întregii societăţi în ansamblu”, a mai adăugat acesta.
În Finlanda cazurile de infectări pe cap de locuitor sunt la cel mai înalt nivel de la jumătatea lunii mai şi în ultimele două săptămâni s-au triplat, dar chiar şi aşa, sunt încă la nivelul de 10 noi infecţii la un milion de persoane, comparativ cu peste 50 de cazuri la un milion, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie şi în Danemarca.
Experţii spun că Finlanda a fost ajutată de poziţia sa la periferia Europei şi a fost afectată de virus mai târziu decât unele ţări europene. Dar Johan Strang, profesor de studii nordice la Universitatea din Helsinki, a declarat că abordarea finlandeză este demnă de remarcat, referindu-se la atitudinea populaţiei faţă de deciziile guvernului: „Au fost calmi, în sensul că pot implementa măsuri destul de drastice fără ca cineva să-i pună la îndoială. Finlanda a fost mai bine pregătită pentru acest lucru decât Suedia”, a spus el.
Finlanda are cele mai stricte criterii din Europa pentru cei care vin din străinătate. Dar, pe de altă parte, carantina impusă în Finlanda – la fel ca şi Norvegia şi Danemarca – a fost mai puţin severă decât în mare parte a Europei, magazinele rămânând deschise şi transportul public în funcţiune şi fără stare de izolare.
Finlanda pare să fi utilizat această stare de carantină cu înţelepciune, dezvoltându-şi capacitatea de testare şi de urmărire a contactelor. În Finlanda sunt implicate multe persoane în urmărirea contactelor, iar dintr-o populaţie de 5,5 milioane de locuitori, 2,1 milioane de oameni au descărcat o aplicaţie în acest sens, a precizat Mika Salminen, director de securitate sanitară la agenţia finlandeză de expertiză în domeniul sănătăţii.
„Sperăm că aceste măsuri, împreună cu restricţiile locale şi regionale limitate, precum şi utilizarea sporită a măştilor vor diminua al doilea val”, a adăugat acesta.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte