Ţara care se pregăteşte să aleagă un marxist preşedinte. Zeci de mii de cetăţeni au venit în România de aici

  • Anura Kumara Dissanayake, de orientare marxistă, conducea alegerile prezidenţiale din Sri Lanka cu jumătate din voturile numărate duminică, părând să îl învingă pe actualul preşedinte.
  • Candidaţii se bat pentru şansa de a conduce redresarea economică a fragilei naţiunii puternic îndatorate.
  • Peste 20.000 de persoane din Sri Lanka au venit să lucreze în România de la începutul acestei crize economice în ţara lor.
Urmărește
798 afișări
Imaginea articolului Ţara care se pregăteşte să aleagă un marxist preşedinte. Zeci de mii de cetăţeni au venit în România de aici

Ţara care se pregăteşte să aleagă un marxist preşedinte. Zeci de mii de cetăţeni au venit în România în ultimii ani de aici

Dissanayake a obţinut 40% din cele 6 milioane de voturi numărate, devansându-l pe liderul opoziţiei, Sajith Premadasa, cu 33%, în timp ce preşedintele Ranil Wickremesinghe a rămas în urmă cu 17% din voturile de sâmbătă, potrivit Comisiei electorale din Sri Lanka.
 
Rezultatele finale sunt aşteptate în cursul zilei de duminică. În cazul în care niciun candidat nu obţine 50%, o a doua rundă de numărare a voturilor va determina câştigătorul dintre primii doi clasaţi, utilizând voturile preferenţiale.
 
Acestea sunt primele alegeri din Sri Lanka de când economia naţiunii din Oceanul Indian s-a prăbuşit în 2022 din cauza unei grave penurii de valută, care a făcut-o incapabilă să plătească importurile de produse de bază, inclusiv combustibil, medicamente şi gaz. Protestele l-au forţat pe preşedintele de atunci, Gotabaya Rajapaksa, să fugă şi ulterior să demisioneze.
 
„Rezultatul alegerilor arată clar că revolta la care am asistat în 2022 nu s-a încheiat”, a declarat Pradeep Peiris, politolog la Universitatea din Colombo.
 
„Oamenii au votat în conformitate cu aceste aspiraţii de a avea practici politice şi instituţii politice diferite. AKD” - aşa cum este cunoscut Dissanayake - «reflectă aceste aspiraţii şi oamenii s-au raliat în jurul său».
 
Dissanayake, în vârstă de 55 de ani, s-a prezentat drept candidatul schimbării pentru cei afectaţi de măsurile de austeritate legate de un ajutor de 2,9 miliarde de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional, promiţând să dizolve parlamentul în termen de 45 de zile de la preluarea mandatului pentru a obţine un nou mandat pentru politicile sale în alegerile generale.
 
El a îngrijorat investitorii cu un manifest prin care se angajează să reducă taxele în naţiunea insulară, ceea ce ar putea avea un impact asupra obiectivelor fiscale ale FMI.
 
Premadasa s-a angajat, de asemenea, să renegocieze contururile acordului cu FMI.

SĂRĂCIE CRUNTĂ PENTRU MILIOANE DE OAMENI

Susţinută de acordul cu FMI, economia Sri Lankăi a înregistrat o redresare timidă - se preconizează că va creşte anul acesta pentru prima dată în ultimii trei ani, iar inflaţia a scăzut de la un vârf de criză de 70%.
 
Peste 20.000 de persoane din Sri Lanka au venit să lucreze în România de la începutul acestei crize economice în ţara lor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici