Țara europeană care se pregătește de război: „Avem doar un timp limitat pentru a ne pregăti și a răspunde”
Polonia a petrecut aproape două secole ca o colonie a Moscovei și păstrează o profundă neîncredere față de Rusia, mai ales după declanșarea războiului în Ucraina în urmă cu mai bine de trei ani.
Varșovia este membrul din NATO care alocă cel mai mare buget pentru apărare – 4,7% din PIB -, are cea mai mare armată din UE și cheltuiește miliarde de euro pe avioane, rachete, tancuri, artilerie și multe altele.
Acum, statul din prima linie își pregătește populația pentru război, notează publicația POLITICO.
Cu toate acestea, în cazul în care ar izbucni un conflict la scară largă, Polonia nu are profunzimea strategică a altor țări europene, a declarat pentru POLITICO șeful Statului Major al Forțelor Armate poloneze, generalul Wiesław Kukuła.
„Suntem vecini cu Federația Rusă și cu aliatul său Belarus, astfel încât nu avem un tampon între noi și ei și avem doar un timp limitat pentru a ne pregăti și a răspunde”, a declarat Kukuła.
Armată de 500.000 de militari
La începutul lunii martie, premierul polonez Donald Tusk a anunțat că vrea să majoreze efectivul forțelor armate la 500.000 de bărbați, în prezent armata având doar 200.000 de militari. Formarea va fi voluntară și se pot înscrie și femeile.
„Până la sfârșitul anului, dorim să avem un model pregătit astfel încât fiecare bărbat din Polonia să fie antrenat pentru război și astfel încât această rezervă să fie adecvată pentru posibile amenințări”, declara Tusk la momentul respectiv.
Detaliile sunt încă puse la punct de către armată, care ar trebui să propună un plan până la sfârșitul lunii martie, a declarat Kukuła. Lucrările legislative sunt așteptate să înceapă imediat după aceea.
Pregătiri contra cronometru
Autoritățile intenționează să lanseze programe de formare militară pe termen scurt, destinate civililor fără experiență anterioară, potrivit unui ziar polonez citat de POLITICO. Sunt disponibile programe de câteva zile – cu noțiuni militare de bază -, dar și mai cuprinzătoare – de o lună – pentru cei care doresc o pregătire mai cuprinzătoare.
Pentru cei care au deja o pregătire militară, vor fi oferite cursuri de perfecționare.
Cu toate aceste eforturi, unii oficiali militari de rang înalt sunt de părere că timpul ar putea să nu fie de partea Poloniei.
„[Rușii] construiesc o armată masivă în spate. Dacă nu se ajunge la pace și divizarea în cadrul NATO continuă, Rusia va ataca statele baltice”, a declarat fostul șef adjunct al Statului Major al Forțelor Armate poloneze, generalul Leon Komornicki. „Acest lucru s-ar putea întâmpla la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. O invazie face parte din planul lor”.
Formarea militară pentru adulți pare să fie doar o parte a unui sistem mai amplu pe care guvernul Tusk încearcă să îl construiască.
Un program școlar numit „educație cu armata” este în curs de extindere, iar lecțiile de sport vor avea, de asemenea, o componentă de apărare civilă, cu posibilitatea de a începe din luna septembrie a acestui an.