Prima pagină » Coronavirus » Ţara rămasă în beznă din cauza pandemiei, în timpul comemorării victimelor Primului Război Mondial

Ţara rămasă în beznă din cauza pandemiei, în timpul comemorării victimelor Primului Război Mondial

Oficialii din Armenia au stins luminile stradale la nivel naţional, întrucât preşedintele Armen Sarkisian a recunoscut că lockdown-ul pe fondul răspândirii noului coronavirus a afectat comemorarea anuală a victimelor genocidului din Primului Război Mondial. Atunci, milioane de armeni au fost ucişi de către Imperiul Otoman.
Ţara rămasă în beznă din cauza pandemiei, în timpul comemorării victimelor Primului Război Mondial

Anual, pe 23 aprilie, în capitala Erevan, oficialii organizează un spectacol de lumini pe cer, iar anul acesta demonstraţia a fost anulată şi accesul blocat la memorialul „Tsitsernakaberd” –  „fortul rândunicilor”. Acesta este dedicat este dedicat victimelor genocidului armean comis de guvernul „Junilor Turci” între anii 1915-1916. Circa 1,5 milioane de armeni au fost atunci ucişi. Aseară, luminile stradale au fost oprite, în timp ce clopotele bisericilor răsunau, iar oamenii au ieşit la ferestre cu lumânări şi cu lanternele telefoanelor mobile aprinse.

A 105-a aniversare a tragediei „este comemorată în conformitate cu un protocol impus în contextul pandemiei de coronavirus. Ne amintim victimele noastre tot timpul şi peste tot, indiferent unde ne aflăm.”, a declarat preşedintele Sarkisian, relatează The Guardian.
 
Luna trecută, Armenia, care a raportat 1.401 de cazuri de coronavirus şi 22 de decese, a declarat stare de urgenţă şi a impus blocarea la nivel naţional pentru a încetini răspândirea infecţiei cu noul virus. Armenii au declarat că până la 1,5 milioane de oameni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial, pe măsură ce Imperiul Otoman se prăbuşea, afirmaţii susţinute de multe alte ţări. Însă, Turcia continuă să nege aceste declaraţii şi respinge această etichetă a genocidului.