- Home
- Externe
- BRUXELLES, (23.06.2017, 20:01)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţări central şi est-europene i-au cerut lui Emmanuel Macron să fie tratate cu respect, "fără stereotipuri" şi "insulte"
Liderii Grupului Vişegrad i-au atras atenţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, că dialogul cu Europa Centrală şi de Est trebuie să se desfăşoare cu respect, "fără stereotipuri" şi "insulte", după ce liderul de la Paris a spus că UE nu este "supermarket", afirmă surse diplomatice comunitare.
Urmărește
5574 afișări
Ţări central şi est-europene i-au cerut lui Emmanuel Macron să fie tratate cu respect, "fără stereotipuri" şi "insulte"
Emmanuel Macron s-a întâlnit vineri, cu ocazia reuniunii Consiliului European, cu liderii din Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia, pe fondul disensiunilor referitoare la angajaţii detaşaţi, la gestionarea imigraţiei şi la respectarea principiilor statului de drept.
Emmanuel Macron a denunţat în mai multe rânduri "dumpingul social", criticând ţările central şi est-europene pentru presupusa concurenţă neloială pe piaţa muncii. Liderul de la Paris a cerut aplicarea Directivei UE privind angajaţii detaşaţi, care prevede garanţii privind condiţii de lucru şi salarii la nivelul spaţiului Uniunii Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Însă Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia susţin că, din cauza decalajelor economice şi sociale, au dreptul să concureze cu ţările vestice prin salarii mai mici, aşa cum naţiunile occidentale mai dezvoltate concurează cu produse de calitate superioară şi cu tehnologii avansate.
Replicile statelor estice după ce Emmanuel Macron le-a avertizat că UE nu este "supermarket"
Într-un interviu acordat cu ocazia summitului UE, Emmanuel Macron a îndemnat ţările estice să respecte valorile democratice, avertizând-le că UE nu este "supermarket". Întrebat despre situaţia statelor est-europene, unde s-ar observa unele tendinţe autoritariste, liderul de la Paris a afirmat: "Nu cred într-un conflict Est-Vest. Există unele tensiuni din cauza diferenţelor de percepţie şi a recentelor evoluţii diferite. Nu voi uita niciodată ce a spus (politicianul polonez -n.red.) Bronislaw Geremek, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani în momentul extinderii UE: «Europa nu ştie cât ne datorează». Pentru generaţia lui, Europa Occidentală a trădat, permiţând ca Zidul Berlinului să divizeze continentul. Iar acum aud politicieni europeni care trădează a doua oară. Decid să abandoneze principii, să întoarcă spatele Europei, să adopte o abordare cinică faţă de UE, prin atragerea de credite fără a respecta valorile. Europa nu este un supermarket, este un destin comun. Ţările care nu respectă regulile trebuie să suporte toate consecinţele politice. Şi nu este doar o dezbatere Est-Vest. Voi discuta cu toată lumea cu respect, dar nu voi ceda în niciun fel în privinţa principiilor europene, în privinţa solidarităţii şi valorilor democratice".
În replică, premierul Ungariei, Viktor Orban, a sugerat, potrivit Reuters, că Emmanuel Macron a făcut această declaraţie pentru că este un politician relativ tânăr. Liderul francez are 39 de ani.
La rândul său, premierul Poloniei, Beata Szydlo, a spus: "Polonia este deschisă cooperării cu Franţa. Dar acest lucru depinde de preşedintele Emmanuel Macron; fie vrea să îşi etaleze în presă antipatia faţă de ţări din Europa centrală, fie vrea să vorbim factual".
După întâlnirea de vineri, Emmanuel Macron şi liderii statelor Vişegrad au stabilit să formeze un grup de experţi pentru atenuarea disensiunilor pe tema angajaţilor detaşaţi. "Întrevederea a fost foarte substanţială, ceea ce a permis iniţierea unui dialog cu intenţia de a ne înţelege, fără a nega divergenţele care există, care s-au manifestat şi continuă să se manifeste", a comunicat Palatul Elysée.
"Am discutat despre funcţionarea pieţei interne şi despre necesitatea, pentru toată lumea, de a menţine şi a depune eforturi suplimentarea pentru creşterea convergenţei economiilor noastre. Toate ţările Grupului Vişegrad sunt de acord că Uniunea Europeană nu se rezumă la un supermarket şi suntem conştienţi de problemele sociale care ar putea exista în Europa", a declarat un diplomat al organizaţiei.
"I-am arătat lui Emmanuel Macron cât de mici sunt salariile în Cehia comparativ cu Franţa şi că firmele franceze pot face mai mult pentru creşterea salariilor", a spus premierul ceh, Bohuslav Sobotka.
Polonia a menţinut poziţia virulentă faţă de Emmanuel Macron
Dacă Cehia şi Slovacia au părut să fie deschise la preocupările Franţei, premierul Poloniei a reiterat, în spatele uşilor închise, afirmaţiile acide. Beata Szydlo "a fost foarte clară: dialogul între Franţa şi Europa Centrală trebuie să fie mai clar, fără stereotipuri şi formulări care pot fi considerate degradante sau interpretate, uneori, ca insulte", a rezumat un diplomat de la Bruxelles citat de cotidianul Le Monde.
Citeşte şi: INCIDENT într-un parc acvatic din Turcia: Cinci persoane, între care trei copii, au murit electrocutate
Citeşte şi: Franţa cere limitarea achiziţiilor extracomunitare în UE, unele ţări s-au opus. Comisia Europeană va prelua ideea
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate