Potrivit oficialului austriac, Ljubljana a semnalat mai întâi incidentul, survenit în circuitul primar de refrigerare al centralei, ca pe un "exerciţiu" şi nu ca pe o defecţiune propriu-zisă.
"Acest fapt pune în mod serios în discuţie încrederea noastră în sistemul de alertă sloven", a declarat ministrul austriac într-un comunicat, subliniind că va propune această problemă spre dezbatere cu ocazia Consiliului de miniştri ai UE programat să aibă loc joi la Luxemburg.
Fostul lider populist Jorg Haider, guvernatorul provinciei Carinthia, aflată al graniţa cu Slovenia, a cerut, la rândul său, închiderea centralei, exploatată în comun de Slovenia şi Croaţia.
CE a declanşat miercuri sistemul european de alertă privind riscurile radioactive în urma incidentului înregistrat la centrala din Slovenia. Un purtător de cuvânt al preşedinţiei slovene a UE, Maja Kocijanici, a declarat că incidentul nu reprezintă "un pericol pentru populaţie şi mediul înconjurător".
Centrala nucleară de la Krsko se află la 120 de kilometri sud de capitala Ljubljana. Complexul a fost construit în 1983 şi generează 20 la sută din energia electrică consumată în Slovenia şi 15 procente din cea utilizată în Croaţia.