Noile restricții comerciale au făcut ca întreprinderile, consumatorii și investitorii să se îngrijoreze cu privire la intensificarea războiului comercial global.
Trump a pus de câteva săptămâni un punct în jurul datei de 2 aprilie ca o „zi de eliberare” pentru a impune o serie de noi tarife care ar putea răsturna sistemul comercial global, dar a furnizat puține detalii, potrivit Reuters.
El a declarat duminică că tarifele reciproce vor viza toate națiunile care impun taxe pe bunurile americane, iar Casa Albă a declarat luni că orice țară care i-a tratat pe americani nedrept ar trebui să se aștepte să primească un tarif. Trump mai spune că un tarif de 25% la importurile de automobile va intra în vigoare pe 3 aprilie.
Potrivit Washington Post, consilierii iau în considerare un plan care ar crește taxele pentru produsele cu aproximativ 20 % din aproape toate țările, mai degrabă decât abordările mai specifice care au fost, de asemenea, luate în considerare.
Administrația anticipează că noile taxe ar putea genera venituri de peste 6.000 de miliarde de dolari, care ar putea fi trimise americanilor sub formă de reduceri, a relatat ziarul.
Președintele republican a impus deja tarife la importurile de aluminiu și oțel și a majorat taxele la toate bunurile din China, sporind tensiunile cu cei mai mari parteneri comerciali ai țării. Canada a promis că va răspunde cu propriile sale tarife, în timp ce UE și alte țări au amenințat și ele cu contramăsuri.
Trump a susținut că lucrătorii și producătorii americani au fost afectați în ultimele decenii de acordurile de liber schimb care au redus barierele din calea comerțului global și au alimentat creșterea unei piețe americane de 3 000 de miliarde de dolari pentru bunuri importate. Explozia importurilor a venit la pachet cu ceea ce Trump consideră a fi un dezavantaj evident: Comerțul masiv dezechilibrat între SUA și lume, cu un deficit comercial de bunuri care depășește 1,2 trilioane de dolari.