Ţările afectate de tragedia MH17 vor să creeze un tribunal propriu pentru judecarea vinovaţilor

Şefa diplomaţiei australiene a discutat joi, la New York, cu Ban Ki-moon despre tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de doborârea zborului MH17 în Ucraina, după ce a anunat că ţările afectate caută să creeze propriul lor tribunal special, relatează DPA în pagina electronică.

Urmărește
1339 afișări
Imaginea articolului Ţările afectate de tragedia MH17 vor să creeze un tribunal propriu pentru judecarea vinovaţilor

Ţările afectate de tragedia MH17 vor să creeze un tribunal propriu pentru judecarea vinovaţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul australian de Externe Julie Bishop a discutat această problemă cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, după ce a anunţat că Australia, Olanda - din care provin cele mai multe victime şi de unde a plecat avionul aparţinând companiei Malaysia Airlines -, Belgia, Malaysia şi Ucraina lucrează la crearea unui tribunal independent pentru judecarea celor care se fac vinovaţi de doborârea avionului malaysian în Ucraina.

Bishop a anunţat miercuri că, în pofida votului de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU, în iulie, împotriva rezoluţiei care ar fi creat un tribunal penal internaţional, aceste ţări îşi vor continua demersul în vederea creării unui tribunal special care ar putea funcţiona fără autorizaţia ONU, potrivit The New York Times (NYT).

"Există un număr de evoluţii şi vă pot asigura că există un număr de avocaţi penali internaţionali care lucrează la acest lucru", a declarat Bisop într-un interviu în exclusivitate pentru NYT.

Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU din iulie ar fi fost o decizie cu caracter constrângător în vederea formării unui tribunal care să-i fi judecat pe cei care se fac vinovaţi de distrugerea avionului de linie şi ar fi obligat toate ţările să coopereze în cadrul procesului.

Însă, în urma votului de veto al Moscovei, ţările afectate de tragedie vor să creze un tribunal "de tip Lockerbie".

Doi libieni au fost judecaţi la Haga - în procesul atentatului de la Lockerbie, de către un tribunal înfiinţat şi care a funcţionat în baza legii scoţiene - sub acuzaţia că au comis atentatul cu bombă la bordul zborului Pan Am 103, în 1988, în spaţiul aerian al Scoţiei.

Procesul a avut loc în Olanda, în pofida insistenţelor Marii Britanii şi Statelor Unite ca suspecţii să fie judecaţi în Scoţia sau pe teritoriul american, în urma refuzului Libiei de a-i extrăda pe cei doi bărbaţi şi solicitării ca aceştia să fie judecaţi într-o ţară neutră.

Kievul şi Occidentul suspectează că separatişti proruşi din estul Ucrainei, pe care Rusia este acuzată că-i susţine cu armament şi oameni, au folosit un sistem de rachete de fabricaţie rusă pentru a doborî avionul care efectua zborul MH17, omorând toate cele 298 de persoane de la bord.

Biroul olandez pentru Securitate, care conduce ancheta civilă cu privire la cauzele prăbuşirii zborului MH17, urmează să prezinte un raport final în octombrie, dar nu va stabili vreo vină.

Separat, procurori din ţările cu cele mai multe victime - Olanda, Malaysia, Belgia, Australia şi Ucraina - anchetează incidentul.

Unele dintre fragmentele recuperate de la locul unde s-a prăbuşit zborul MH17 ar putea să fie fragmente ale unei rachete provenind de la un sistem fabricat de ruşi, au anunţat procurorii olandezi, care conduc această anchetă.

Moscova respinge aceste acuzaţii, iar anchetatori federali ruşi acuză armata ucraineană că a doborât aeronava Malaysia Airlines, care efectua în iulie 2014 zborul 17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici