Liechtenstein devine astfel cel de-al 26-lea stat (şi al patrulea care nu este membru UE) care se integrează în acest spaţiu ce permite unui număr de peste 400 de milioane de locuitori să circule liber din Finlanda până în Grecia şi din Portugalia până la frontiera poloneză, fără să fie nevoiţi să îşi prezinte paşapoartele.
Vor fi necesare totuşi încă „şase până la zece luni” pentru aplicarea convenţiei Schengen şi dispariţia controalelor la frontieră, timp pentru a proceda la „evaluări necesare”, a precizat pentru AFP un diplomat european specialist în această problemă.
Liechtenstein, fără deschidere la mare, este o enclavă în centrul Alpilor, între Elveţia şi Austria.
Din cauza principiului liberei circulaţii dintre Elveţia şi Liechtenstein, principatul ar fi trebuit asociat negocierilor desfăşurate de UE cu Elveţia, care au condus, în octombrie 2004, la aderarea Bernei la spaţiul Schengen. Absenţa unui acord cu UE privind o lege europeană referitoare la fiscalizarea veniturilor din economii a determinat Comisia Europeană să amâne discuţiile cu Liechtenstein.
Trei ţări membre UE (Bulgaria, România şi Cipru) au cerut aderarea la spaţiul Schengen în timp ce Marea Britanie şi Irlanda sunt singurele ţări din cadrul UE care au decis să rămână în afara acestui spaţiu. Înaintea Liechtensteinului, alte trei ţări care nu sunt membre UE (Elveţia, Norvegia şi Islanda) au devenit membre ale acestui spaţiu.