Ţările care vor participa la ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Pace. Vezi cine a refuzat invitaţia

Douăzeci de ţări, între care Rusia, China şi Iranul, au respins invitaţia Institutului Nobel de a asista, vineri, la ceremonia organizată în onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureatul premiului Nobel pentru Pace.

31 afișări
Imaginea articolului Ţările care vor participa la ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Pace. Vezi cine a refuzat invitaţia

Ţările care vor participa la ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Pace. Vezi cine a refuzat invitaţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida presiunilor chineze, unele state se vor prezenta cu un număr mare de participanţi, în special Statele Unite, reprezentate de preşedintele în exerciţiu al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, invitată de Institutul Nobel la cererea disidenţilor chinezi apropiaţi ai laureatului.

ŢĂRILE ABSENTE

Cele 20 de ţări care au respins invitaţia sunt: Afganistan, Algeria, Arabia Saudită, Argentina, China, Columbia, Cuba, Egipt, Irak, Iran, Kazakstan, Maroc, Pakistan, Rusia, Serbia, Sri Lanka, Sudan, Tunisia, Venezuela şi Vietnam.

Majoritatea ţărilor absente au legături speciale cu China, în special economice.

Rusia a anunţat oficial o problemă de program. La sfârşitul lui noiembrie, Moscova şi Beijingul au semnat acorduri în valoare de 8,5 miliarde de dolari, iar premierul rus, Vladimir Putin, a subliniat că legăturile economice ruso-chineze "au rezistat crizei".

Pakistanul întreţine relaţii economice cu Beijingul, dar şi în domeniul apărării.

Arabia Saudită este primul furnizor de petrol al Chinei.

Iranul are contracte petroliere cu China. Teheranul are propriile probleme cu disidenta sa, avocata Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru Pace în 2003.

Serbia a explicat oficial că vrea să îşi păstreze relaţiile cu China.

Irakul are nevoie de bani străini, iar China investeşte mult în petrolul irakian.

Afganistanul are nevoie de ajutorul chinez, iar Sudanul întreţine legături economice puternice cu China.

Sri Lanka are legături strânse cu China, care este principalul său creditor.

ŢĂRILE PREZENTE

Majoritatea celor 65 de ţări care au ambasade la Oslo au răspuns pozitiv invitaţiei, inclusiv membrii Uniunii Europene şi Statele Unite.

Este de menţionat, de asemenea, prezenţa ţărilor "vecine" Chinei, cum ar fi Coreea de Sud şi India, precum şi a altor puteri economice emergente ca Brazilia, Africa de Sud şi Indonezia.

Japonia, ale cărei relaţii cu Beijingul sunt tensionate, va fi, de asemenea, prezentă.

Anunţate iniţial printre ţările absente, Ucraina şi Filipine vor fi până la urmă reprezentate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici