Țările europene care au cheltuit cei mai mulți bani pentru apărare, pentru prima dată după sfârșitul Războiului Rece. Cum stă România

Publicat: 28 04. 2025, 17:00
April 10, 2025 - Hawaii, USA - A Marine fires an M4 carbine during an annual rifle qualification at Puuloa Range Training Facility, Marine Corps Base Hawaii, Apr. 10, 2025. The three-day event tested Marines' marksmanship skills in a dynamic shooting environment. (Credit Image: © Hunter Jones/U.S. Marines/ZUMA Press Wire)

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a anunțat, luni, că Germania este țara cu cele mai mari cheltuieli pentru apărare din Europa, scrie Euractiv.

Potrivit raportului, în 2024, Berlinul a cheltuit 88,5 miliarde de dolari, depășind Marea Britanie, care a cheltuit 81,8 miliarde de dolari. În aceste condiții, Germania devine a patra țară din lume cu cele mai mari cheltuieli pentru industria apărării, după SUA, China și Rusia.

Germania a ajuns țara cu cele mai multe cheltuieli în urma creării unui fond extrabugetar de 100 de miliarde de euro creat pentru modernizarea armatei naționale în urma războiului Rusiei cu Ucraina, propus de Friedrich Merz.

Pe următoarele locuri în raport se află Ucraina și Franța, la egalitate, cu câte 64,7 miliarde de dolari.

România a înregistrat cele mai mari creșteri de la an la an în rândul țărilor europene

Toate țările europene, cu excepția Maltei și-au majorat cheltuielile militare, depășind valorile maxime din perioada Războiului Rece. Potrivit raportului, România a înregistrat cea mai mare creștere de la an la an – 43%, fiind urmată de Țările de Jos (35%), Suedia (34%) și Cehia (32%).

De asemenea, Polonia a alocat aproximativ 4,2% din PIB-ul său pentru apărare în 2024, fiind țara UE care alocă cel mai mult pentru această industrie.

Cât alocă Rusia și Ucraina

Raportul arată că Rusia și-a majorat cheltuielile militare cu 38%, alocând 7,1% din PIB-ul său, notează POLITICO.

Pe de altă parte, cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu doar 2,9 % față de 2023. Cu toate acestea, cele 64,7 miliarde de dolari cheltuite pentru armata sa reprezintă 34% din PIB-ul țării, fiind cea mai mare povară militară suportată de orice țară.