- Home
- Externe
- (18.12.2024, 17:44)
- Iulian Moşneagu
Ţările europene discută despre desfăşurarea unei misiuni de menţinere a păcii în Ucraina. Ar fi nevoie de cel puţin 40.000 de militari
- Naţiunile europene discută despre trimiterea de trupe în Ucraina în eventualitatea unui armistiţiu sau a unui acord de pace, au declarat oficiali şi diplomaţi pentru Reuters.
- Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a precizat că nu va trimite militari americani pentru a garanta securitatea Ucrainei.
- O astfel de misiune de menţinere a păcii ar pune presiune pe armatele europene.
Urmărește
11915 afișări
Discuţiile, conduse de preşedintele francez Emmanuel Macron, se află într-un stadiu incipient, dar au scos deja la iveală divergenţe cu privire la posibilele obiective ale unei astfel de misiuni.
Având în vedere că Ucraina se află pe picior greşit în război, liderii europeni doresc să evite să îi dea lui Vladimir Putin impresia că ei cred că a sosit timpul pentru discuţii şi că acesta va păstra teritoriile cucerite. Aceştia insistă că se concentrează pe creşterea ajutorului militar şi economic pentru Ucraina şi nu văd niciun semn că Putin este pregătit să negocieze.
Cu toate acestea, în culise, unii oficiali analizează modul în care naţiunile europene ar putea oferi garanţii de securitate Ucrainei, inclusiv prin intermediul unei forţe de zeci de mii de soldaţi pe teritoriul ucrainean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
Trump nu vrea ca SUA să se implice. Ţările europene trebuie să-şi asume acest rol
O astfel de misiune de menţinere a păcii ar creşte riscul unei confruntări directe cu Rusia şi ar pune presiune pe armatele europene, ale căror stocuri de arme au fost epuizate de donaţiile către Ucraina şi care sunt obişnuite să se bazeze puternic pe sprijinul SUA pentru misiuni majore.
Dar Trump a exclus ca trupele americane să joace un rol în aplicarea unei încetări a focului şi a insistat că europenii ar trebui să îşi asume acest rol în discuţiile cu Macron şi Zelenski la Paris, potrivit unor surse Reuters.
Acest lucru ar putea însemna trimiterea trupelor europene în Ucraina, indiferent dacă administraţia de la Kiev obţine o garanţie de securitate prin aderarea la NATO - aşa cum speră - sau prin asigurări bilaterale.
„Chiar dacă ar exista o garanţie de securitate NATO, cine ar avea iniţiativa pe teren? Europenii, aşa că şefii armatelor noastre pregătesc deja planuri pe care liderii europeni să le ia în considerare în viitor”, a declarat un înalt oficial european.
Franţa, Germania, Italia, Polonia şi Marea Britanie ar putea forma cea mai mare parte a acestei forţe de securitate.
Macron, criticat pentru că a vorbit deschis despre această chestiune
Macron s-a confruntat cu reacţii negative pentru că a insistat asupra acestei chestiuni, având în vedere sensibilitatea politică a trimiterii de trupe într-o astfel de misiune.
După discuţiile cu Macron de săptămâna trecută, prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că Varşovia nu intenţionează să se alăture unei astfel de misiuni de menţinere a păcii.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat luni că Berlinul ar juca probabil un rol în asigurarea unei încetări a focului, dar că este mult prea devreme pentru a spune ce fel de forţă ar fi necesară.
Zelenski a declarat că problema ar putea fi ridicată atunci când şeful NATO, Mark Rutte, îl va primi miercuri seara la Bruxelles pe preşedintele ucrainean şi alţi lideri europeni.
Dar Rutte a declarat săptămâna trecută că a îndemnat colegii din NATO şi Ucraina „să fie ceva mai tăcuţi” în discutarea scenariilor.
„În acest moment, dacă discutaţi toate acestea în mod deschis, de ce ar veni Putin la masă, pentru că obţine ceea ce vrea”, a spus Rutte.
De câţi militari ar fi nevoie
O forţă de descurajare ar putea fi formată de o coaliţie de cinci până la opt naţiuni, a declarat un oficial ucrainean la curent cu unele dintre discuţii.
Analiştii şi oficialii au oferit estimări diferite cu privire la dimensiunea unei astfel de forţe, subliniind că aceasta ar depinde în mare măsură de misiunea sa precisă. Unii analişti au sugerat că ideea unei misiuni cu aproximativ 40.000 de militari ar fi fezabilă.
În cadrul unui sistem de rotaţie care ar avea, de asemenea, unităţi care se pregătesc de desfăşurare şi altele care se refac, aproximativ 100.000 de militari ar putea fi implicaţi în misiune, a declarat Franz-Stefan Gady, un fost planificator militar austriac care lucrează acum la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.
„Cu siguranţă, forţele terestre europene vor fi foarte solicitate”, a spus el.
Un alt oficial european din domeniul securităţii, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus că ar putea fi necesare până la 100.000 de trupe.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Restricții în București și trafic spre munte: Ce trebuie să știi când pleci la drum
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Premierul Thailandei declară că a fost ținta unei escrocherii cu A.I.: „Am auzit clar vocea liderului țării”
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:03
-
astăzi, 10:46
Arme şi muniţie, descoperite de poliţiştii de frontieră în urma unor percheziţii domiciliare