- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ţările europene, supuse presiunilor pentru trimiterea unui contingent militar în R.D.Congo
Ţările europene sunt supuse presiunilor pentru trimiterea unei forţe militare în estul Republicii Democrate Congo, unde situaţia umanitară este critică.
Ţările europene, supuse presiunilor pentru trimiterea unui contingent militar în R.D.Congo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Belgia, fostă putere colonială în R.D.Congo, a anunţat că a primit o solicitare din partea secretarului general ONU pentru a participa la misiunea interimară.
"Secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, a cerut să participăm la o operaţiune europeană în aşteptarea consolidării misiunii MONUC", a anunţat ministrul belgian de Externe, Karel de Gucht.
Misiunea ONU (MONUC), trimisă din 2001, este în prezent cea mai importantă misiune a Naţiunilor Unite, având 17.000 de membri, 5.000 doar în regiunea Nord-Kivu, unde au reizbucnit luptele între rebelii conduşi de Laurent Nkunda şi armata congoleză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Trimiterea a 3.000 de căşti albastre suplimentare a fost decisă săptămâna trecută.
"Ideea este să avem timp de patru-şase luni o operaţiune europeană, sub comandament european", afirmă de Gucht, care speră că alte trei-patru ţări europene vor participa la acest proiect.
Această implicare europeană este un imperativ pentru Belgia, pentru că, din punct de vedere politic, un asemenea proiect nu va fi uşor de acceptat.
"Există trecutul de care trebuie să ţinem cont, este vorba de o fostă colonie şi există Comisia Rwanda", a explicat ministrul.
Această comisie parlamentară, creată pentru analizarea circumstanţelor morţii a zece militari belgieni în Rwanda în aprilie 1994, a recomandat să nu mai fie trimişi militari în fostele colonii.
Cazul RDC este cu atât mai delicat cu cât R.D.Congo continuă să aibă relaţii tensionate cu Belgia.
În cursul unei vizite efectuate la Kinshasa în primăvară, Karel de Gucht a provocat o criză diplomatică denunţând corupţia din cadrul RDC. A fost nevoie de şase luni pentru ca preşedintele Joseph Kabila să accepte primirea unui nou ministru belgian.
Peste 250.000 de persoane s-au refugiat în ultimele luni din regiunea Nord-Kivu şi trăiesc în condiţii dificile.
Denunţând "o gravă catastrofă umanitară", 16 personalităţi le-au trimis o scrisoare deschisă liderilor europeni cerându-le să trimită o forţă interimară în R.D.Congo.
Franţa, care deţine preşedinţia UE, propusese deja la sfârşitul lunii octombrie trimiterea unor militari în Nord-Kivu pentru o misiune umanitară.
Iniţiativa însă a eşuat, din cauza opoziţiei mai multor ţări, inclusiv a Germaniei.
Belgia urmează să reia consultările săptămâna viitoare cu partenerii europeni, în special cu ocazia reuniunii NATO şi celei a OSCE.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO