Prima pagină » Economic » Ţările G7 au un plan prin care să ajute Ucraina chiar dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă. Kievul ar putea primi 50 de miliarde de dolari cu ajutorul activelor ruseşti îngheţate

Ţările G7 au un plan prin care să ajute Ucraina chiar dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă. Kievul ar putea primi 50 de miliarde de dolari cu ajutorul activelor ruseşti îngheţate

Ţările G7 au un plan prin care să ajute Ucraina chiar dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă. Kievul ar putea primi 50 de miliarde de dolari cu ajutorul activelor ruseşti îngheţate

Conform planului, care urmează să fie discutat la summitul G7 din iunie, Kievul ar urma să primească bani în avans dintr-un împrumut al Grupului G7. Împrumutul ar fi garantat de profiturile viitoare generate de aproximativ 350 de miliarde de dolari din activele ruseşti care au fost îngheţate în Occident ca răspuns la invazia armatei lui Putin în Ucraina.

Unii membri ai G7 au fost reticenţi în a aproba planul, dar sentimentele lor s-au schimbat după un impuls diplomatic din partea SUA, afirmă mai mulţi oficiali occidentali citaţi de Financial Times.

Planul Washingtonului ar urma să strângă aproximativ 50 de miliarde de dolari, bani ce ar urma să fie redirecţionaţi Kievului încă din această vară, au declarat oficiali americani.

Din G7 fac parte SUA, Germania, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a descris această măsură ca fiind un „subiect-cheie” pentru reuniunea miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din G7, care va avea loc săptămâna aceasta la Stresa, în Italia.

„Este vital şi urgent să găsim în mod colectiv o modalitate de a debloca valoarea activelor suverane ruseşti imobilizate în jurisdicţiile noastre în beneficiul Ucrainei”, va spune Yellen marţi, în cadrul unei conferinţe la Frankfurt, potrivit unor declaraţii consultate de Financial Times.

Planul de finanţare al G7 ar urma să vină într-un moment crucial pentru Kiev, în timp ce forţele ucrainene se luptă să menţină linia frontului pe fondul unei noi ofensive ruseşti.

Membrii mai reticenţi ai G7 văd acest plan ca o modalitate de a asigura finanţarea pe termen lung pentru Kiev în cazul în care Joe Biden pierde alegerile prezidenţiale din acest an în faţa lui Trump, care se opune ajutorului american pentru Ucraina.

Planul ar putea fi „realizat înainte de noiembrie, astfel încât, chiar dacă Trump câştigă, banii au fost deja trimişi„, a declarat o persoană implicată în discuţii.

Oficialii din Italia, care deţine preşedinţia rotativă a G7, au declarat că summitul va încerca să ajungă la un consens cu privire la modul în care să „maximizeze utilizarea profiturilor excepţionale pentru a asigura finanţarea pe termen lung a Ucrainei”.