Ţările lumii se pregătesc pentru posibile evacuări din Liban

Mai multe ţări îşi intensifică eforturile de a-şi evacua cetăţenii din Liban şi îi îndeamnă pe cei rămaşi să plece, pe fondul escaladării situaţiei, Israelul lansând o ofensivă terestră în sudul ţării, scrie CNN.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Ţările lumii se pregătesc pentru posibile evacuări din Liban

Ţările lumii se pregătesc pentru posibile evacuări din Liban

Deşi nicio ţară nu a lansat încă o evacuare militară la scară largă, unele guverne au organizat zboruri charter, iar altele au ajutat la asigurarea de locuri pe zborurile comerciale din Liban, mulţi dintre aceştia vizând Cipru şi Turcia ca puncte de tranzit.

Iată ce au făcut unele ţări în privinţa evacuărilor din Liban:

Statele Unite: Zeci de soldaţi americani au fost desfăşuraţi în Cipru în vederea pregătirii pentru o serie de situaţii neprevăzute, inclusiv evacuarea cetăţenilor americani din Liban în cazul izbucnirii unui război în toată regula, au declarat oficiali americani pentru CNN. Începând cu luna august, SUA au îndemnat cetăţenii săi să părăsească Libanul imediat.

Regatul Unit: În pregătirea unei posibile evacuări a cetăţenilor britanici din Liban, aproximativ 700 de militari suplimentari au fost desfăşuraţi în Cipru, unde armata britanică are deja câteva sute de militari staţionaţi în două baze. De asemenea, Regatul Unit are două nave de război în regiune şi a organizat miercuri un zbor charter din capitala Libanului, Beirut, pentru cetăţenii britanici şi persoanele aflate în întreţinerea acestora.

Franţa: Un purtător de cuvânt al armatei franceze a declarat marţi că un transportor de elicoptere va ajunge în estul Mediteranei în cazul în care Parisul decide să îşi evacueze cetăţenii din Liban, relatează Reuters. Planurile sale de urgenţă se concentrează pe Cipru şi aeroportul din Beirut, în timp ce se discută, de asemenea, evacuările prin Turcia, a declarat agenţia de ştiri.

Australia: 500 de locuri suplimentare au fost asigurate pentru australieni, rezidenţi permanenţi şi membrii familiilor acestora pe zborurile comerciale care pleacă sâmbătă spre Cipru, a declarat joi ministrul de externe Penny Wong, după ce locuri pe mai multe zboruri au fost organizate la începutul acestei săptămâni. O aeronavă a Forţelor de Apărare Australiene a fost poziţionată în Cipru pentru a ajuta la aranjamentele de urgenţă.

China: Peste 200 de cetăţeni chinezi au fost evacuaţi din Liban, inclusiv aproximativ 80 de persoane aflate pe o navă care a ajuns în Cipru marţi, potrivit agenţiei de presă de stat Xinhua. Peste 140 de cetăţeni chinezi şi familiile lor se aflau într-un zbor charter care a ajuns miercuri la Beijing, a adăugat Xinhua.

Canada: Ottawa a anunţat la începutul acestei săptămâni că a asigurat 800 de locuri suplimentare pentru canadieni şi familiile lor pe zborurile comerciale care părăsesc Libanul. Ministrul afacerilor globale al ţării a declarat pentru CBC News, afiliat CNN, că, în cazul în care o evacuare devine necesară, Canada are acorduri cu Cipru, Grecia şi Turcia şi colaborează cu SUA, Australia şi Franţa pentru „a ne asigura că ne adaptăm împreună planurile de evacuare”.

Spania, Olanda, Coreea de Sud şi alte câteva ţări trimit avioane militare în Liban pentru a-şi aduce acasă cetăţenii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici