Ţările mediteraneene militează pentru solidaritatea UE în materie de migraţie. 160.000 de migranţi au ajuns în Europa pe această rută anul trecut

La mai puţin de o săptămână de la naufragiul unei nave de migranţi în largul Italiei, cinci ţări ale Uniunii Europene de la Marea Mediterană au ripostat sâmbătă împotriva vecinilor lor din nord pentru că nu acceptă solicitanţii de azil în cadrul unei iniţiative de relocare voluntară.

Urmărește
649 afișări
Imaginea articolului Ţările mediteraneene militează pentru solidaritatea UE în materie de migraţie. 160.000 de migranţi au ajuns în Europa pe această rută anul trecut

Miniştrii responsabili cu politica de migraţie din Cipru, Grecia, Italia, Malta şi Spania s-au întâlnit în capitala Maltei, La Valletta, înaintea unei reuniuni ministeriale a UE de săptămâna viitoare la Bruxelles pe tema migraţiei. Ţările au început să colaboreze sub denumirea MED 5 în 2021 pentru a face faţă provocărilor legate de migraţia ilegală.

Ministrul grec al migraţiei şi azilului, Notis Mitarachi, a declarat reporterilor că doar 1% dintre migranţii care au sosit anul trecut în aceste naţiuni au fost preluaţi de alţi membri ai UE în cadrul unui program de relocare voluntară, conform AP.

"Nu putem continua să vorbim despre necesitatea de a impune mai multă responsabilitate statelor membre din prima linie, dacă nu există un mecanism de solidaritate la fel de prescriptiv şi obligatoriu faţă de ţările de primă primire", a declarat Mitarachi.

Ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska Gomez, a declarat că actualul proces este "prea lent, prea selectiv, cu prea puţine rezultate şi prea puţină predictibilitate". El s-a angajat să vină cu un mecanism mai eficient atunci când Spania va deţine preşedinţia rotativă a UE în a doua jumătate a anului 2023.

Miniştrii au subliniat, de asemenea, necesitatea de a colabora cu ţările din care provin şi pe unde trec mulţi migranţi. Astfel de măsuri ar putea include acordarea de ajutor financiar ţărilor de origine sau de tranzit pentru a stopa fluxurile către Europa, a declarat ministrul afacerilor interne din Malta, Byron Camillieri.

Oficialii au mai solicitat ca agenţia de frontieră a UE, Frontex, să mobilizeze mai multe resurse şi să accelereze ritmul de returnare a persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi azil.

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi, aproximativ 160.100 de migranţi au ajuns în Europa prin Marea Mediterană anul trecut, cu 30% mai mulţi decât în 2021. Se crede că mii de persoane au murit încercând să traverseze marea spre Europa în ultimii ani.

Cel puţin 70 de migranţi au murit după ce o ambarcaţiune de lemn care a plecat din Turcia s-a scufundat în largul coastei sudice italiene, în Calabria, duminica trecută.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici