Prima pagină » Știri externe » Țările membre OMS, aproape de un acord privind gestionarea viitoarelor pandemii

Țările membre OMS, aproape de un acord privind gestionarea viitoarelor pandemii

Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt aproape de a ajunge la un acord pentru un tratat privind pregătirea și gestionarea viitoarelor pandemii, potrivit unor surse implicate în negocieri citate de Reuters.
Țările membre OMS, aproape de un acord privind gestionarea viitoarelor pandemii
Andreea Tobias
12 apr. 2025, 13:36, Social

Pactul, care a fost negociat cu dificultate timp de trei ani și care ar urma să fie obligatoriu din punct de vedere juridic, este menit să consolideze apărarea lumii împotriva noilor agenți patogeni, după ce pandemia de COVID-19 a provocat milioane de decese între 2020-2022.

„Negocierile au continuat peste noapte până la ora 9 dimineața (sâmbătă), dar nu au reușit să rezolve problemele finale”, a declarat o sursă implicată în discuțiile de la Geneva.

Un purtător de cuvânt al OMS a anunțat că discuțiile au fost întrerupte până marți.

O sursă diplomatică din Geneva a adăugat că „s-au făcut progrese mari… aproape tot tratatul a fost convenit, cu puține aspecte nerezolvate, dar cruciale”.

Printre cele mai controversate aspecte ale acordului se numără distribuirea echitabilă a medicamentelor și vaccinurilor între țările bogate și cele în curs de dezvoltare, pentru a evita greșelile din era COVID.

Statele Unite, care au intrat târziu în negocieri, s-au retras din discuții în acest an, după ce noul președinte Donald Trump a emis un ordin executiv în februarie prin care a retras țara din OMS și a interzis participarea la negocieri.

Celelalte 192 de state membre ale OMS care au participat la discuții vor fi libere să ratifice sau nu acordul după adoptarea sa formală.

Negocierile au fost complicate de-a lungul timpului de acuzațiile comentatorilor de dreapta, inclusiv din SUA, Marea Britanie și Australia, conform cărora acordul ar putea submina suveranitatea națională prin acordarea de prea multă putere unei agenții ONU.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a respins aceste afirmații, susținând că acordul ar ajuta țările să se protejeze mai bine împotriva izbucnirilor de pandemii.