Ţările NATO ar putea trimite trupe în Ucraina fără ca alianţa să devină automat parte la conflict. Un raport al Bundestagului arată că nu este încălcat dreptul internaţional

  • O ţară NATO ar putea trimite trupe în Ucraina fără ca alianţa să devină automat parte la conflict, scrie Serviciul de expertiză al Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.
  • Condiţia prealabilă este o decizie unilaterală.
  • Un angajament militar al trupelor occidentale în favoarea Ucrainei ar fi permis în conformitate cu dreptul internaţional.
Urmărește
3384 afișări
Imaginea articolului Ţările NATO ar putea trimite trupe în Ucraina fără ca alianţa să devină automat parte la conflict. Un raport al Bundestagului arată că nu este încălcat dreptul internaţional

Potrivit Serviciului de expertiză al Bundestagului, trimiterea de trupe terestre de către o ţară NATO în Ucraina nu ar face automat ca toate celelalte ţări NATO să devină parte la conflict.

"În cazul în care statul membru NATO acţionează unilateral, în afara unei operaţiuni decise de NATO şi în afara structurilor de comandă militară ale NATO, Alianţa Nord-Atlantică în ansamblu, nici celelalte state membre nu devin părţi la conflict", se arată în raportul experţilor germani, consultat de agenţia DPA.

"Dacă trupele unui stat membru NATO se angajează într-un conflict existent (între Rusia şi Ucraina) în virtutea susţinerii dreptului la autoapărare al Ucrainei (art. 51 din Carta ONU) şi sunt atacate de cealaltă parte a conflictului (Rusia) în cursul luptelor în zona de conflict, acest lucru nu constituie un caz de art. 5 din Tratatul NATO" , se arată în raport.

Se face referire la faptul că, în conformitate cu Tratatul NATO, Articolul 5 este legat de ţările NATO şi de trupele care sunt atacate pe teritoriul lor sau deasupra teritoriului lor.

"Un angajament militar al trupelor terestre franceze în favoarea Ucrainei s-ar baza pe dreptul colectiv de autoapărare în conformitate cu art. 51 din Carta ONU şi, prin urmare, ar fi permis în conformitate cu dreptul internaţional. Pe de altă parte, o reacţie militară a Rusiei contra unor ţinte din Franţa ar constitui un «atac armat» (contrar dreptului internaţional) în sensul art. 5 al Tratatului NATO, ceea ce ar stabili condiţiile factuale pentru o proclamare a unui caz pentru Alianţă", concluzionează experţii Bundestagului.

La sfârşitul lunii februarie, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu a exclus trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. Însă cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a respins în mod clar trimiterea unor trupe în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici