Ţările occidentale, acuzate că susţin regimul corupt din Afganistan

Occidentul plăteşte scump pentru sprijinul acordat Guvernului afgan corupt, cu un sfert de miliard de dolari destinaţi finanţării alegerilor prezidenţiale, moartea a numeroşi militari şi o controversă privind acoperirea de către ONU a fraudelor electorale, afirmă experţi citaţi de AFP.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Ţările occidentale, acuzate că susţin regimul corupt din Afganistan

Ţările occidentale, acuzate că susţin regimul corupt din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scrutinul de la 20 august, ale cărui rezultate nu sunt deocamdată cunoscute, "este un eşec", apreciază Harum Mir, analist la Centrul afgan pentru Studii şi Analize politice.

"Acuzaţiile de fraudă au devenit atât de grave încât chiar dacă ar exista un al doilea tur, mă îndoiesc că ar fi posibilă salvarea credibilităţii acestui scrutin", adaugă acesta.

Observatorii afgani şi străini au semnalat fraude la scară mare la prezidenţiale, majoritatea în favoarea preşedintelui în exerciţiu, Hamid Karzai.

Potrivit observatorilor UE, un sfert dintre voturi, adică 1,5 milioane, sunt "suspecte", dintre care 1,1 milioane în favoarea lui Karzai.

Potrivit rezultatelor preliminare, Karzai a obţinut 54,6 la sută din sufragii, faţă de 27,8 la sută pentru principalul său rival, Abdullah Abdullah.

Aceste rezultate preliminare urmează să fie confirmate, în urma unei verificări a buletinelor suspecte care va aduce modificări substanţiale şi poate, un al doilea tur.

Fostul adjunct al ONU în Afganistan, Peter Galbraith, demis recent din funcţie, afirmă că 30 la sută din voturile lui Karzai sunt rezultatul fraudelor.

Cotidianul american Washington Post a dezvăluit miercuri un document confidenţial al ONU care menţionează contradicţii mari între rezultatele autorităţilor afgane şi ceea ce au văzut observatorii ONU în teritoriu.

De la demiterea sa, Galbraith susţine că fostul său şef în Afganistan, Kai Eide, refuză să dea publicităţii acest document.

Joi, Eide a răspuns că afirmaţiile "potrivit cărora ar fi cerut acoperirea fraudelor sunt complet false".

Aceste evenmente survin în momentul în care preşedintele american, Barack Obama, analizează o cerere de suplimentare a efectivelor pentru Afganistan, până la 40.000 de persoane, şi unde nemulţumirea tot mai mare a Occidentului se confruntă cu un conflict care s-a soldat deja cu moartea a 400 de militari străini de la începutul anului.

Potrivit diplomaţilor occidentali de la Kabul, procesul electoral nu poate fi considerat drept un eşec până când va fi anunţat rezultatul final, probabil săptămâna viitoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
www.businessmagazin.ro
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image