Ţările UE discută un plafon mai mic pentru preţul gazelor

Urmărește
267 afișări
Imaginea articolului Ţările UE discută un plafon mai mic pentru preţul gazelor

Ţările Uniunii Europene vor lua în considerare vineri o propunere de plafonare a preţului la gaze puţin mai mică decât cea de la Bruxelles, pe care unii o consideră prea mare, o mână de ţări insistând pentru o limită şi mai mică, arată documente consultate de Reuters.

Ţările Uniunii Europene încep vineri seară negocierile privind propunerea Comisiei Europene de plafonare pentru limitarea creşterii preţurilor la gaze şi se grăbesc să ajungă la un acord până pe 13 decembrie.

Săptămâna trecută, Comisia a propus un plafon al preţului la gaze care ar intra în vigoare dacă preţul la gaze din prima lună al Title Transfer Facility (TTF) ar depăşi 275 de euro pe megawatt-oră timp de două săptămâni şi ar fi cu 58 de euro mai mare decât un preţ de referinţă al gazelor naturale lichefiate timp de 10 zile.

Unele ţări au criticat propunerea iniţială a UE, sugerând, printre altele, că aceasta a fost concepută cu un preţ atât de ridicat şi cu criterii atât de stricte încât plafonul nu ar fi fost niciodată activat şi, prin urmare, nu ar fi reuşit să protejeze economiile lor de creşterile de preţ.

Vineri, ţările vor examina o propunere revizuită a Republicii Cehe, care deţine preşedinţia rotativă a UE, care ar reduce limita la 264 de euro/MWh şi ar cere ca preţurile să rămână peste acest nivel timp de cinci zile de tranzacţionare, în loc de două săptămâni, pentru a declanşa plafonul.

Propunerea revizuită, consultată de Reuters, ar extinde, de asemenea, plafonul pentru a acoperi nu numai contractul de gaz pe prima lună, aşa cum a propus Comisia, ci şi contractele cu date de expirare de până la un sfert de an.

Dar ţările încă nu sunt de acord cu privire la plafonarea totală a preţurilor, în timp ce cel puţin cinci ţări fac presiuni pentru un plafon şi mai mic.

Într-un document transmis săptămâna aceasta celorlalte state membre ale UE, Italia, Polonia, Grecia, Belgia şi Slovenia au propus două opţiuni: fie un plafon de preţ fix mult mai mic, de 160 de euro/MWh, fie un "plafon de preţ dinamic" care ar putea fluctua în funcţie de preţurile de referinţă existente pentru gazele naturale lichefiate.

Cu toate acestea, câteva ţări, printre care Germania şi Ţările de Jos, avertizează că plafonarea preţurilor ar putea îngreuna atragerea de către Europa a unor livrări de gaze atât de necesare de pe pieţele globale.

Preţurile la gaz în UE au crescut vertiginos în acest an, deoarece Rusia a redus livrările de gaz către Europa în urma invaziei sale în Ucraina, ceea ce a determinat guvernele să cheltuiască sute de miliarde de euro pentru a-şi proteja economiile de creşterea bruscă a costurilor energiei.

Însă, deşi ţările UE au convenit deja asupra unei serii de măsuri de urgenţă în domeniul energiei, inclusiv asupra cerinţelor de umplere a depozitelor de gaze pentru a se pregăti pentru iarnă, diplomaţii se aşteaptă la negocieri dificile privind plafonarea preţurilor, iar unii se îndoiau că se va putea ajunge la un acord la timp pentru reuniunea din 13 decembrie, când miniştrii energiei din ţările UE vor trebui să îl aprobe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
gaze,
preţ gaze

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici