Ţările UE, îndemnate să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, în contextul crizei cu Rusia

Kadri Simson, comisarul european al Energiei, a pledat luni seară pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie în Uniunea Europeană şi pentru acumularea de stocuri de gaz, avertizând că Rusia poate opri şi aprovizionarea altor ţări, după Polonia şi Bulgaria.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Ţările UE, îndemnate să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, în contextul crizei cu Rusia

Ţările UE, îndemnate să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, în contextul crizei cu Rusia

"Suntem într-un moment crucial în actuala criză, poate urma oricare alt stat", a declarat Kadri Simson, potrivit BBC News, la finalul reuniunii Consiliului Uniunii Europene pe tema crizei energetice, în contextul în care compania rusă Gazprom a suspendat livrările către Polonia şi Bulgaria.

Comisarul UE al Energiei a admis că nu există riscuri imediate asupra aprovizionării cu gaz a Europei, dar a îndemnat statele membre să elaboreze planuri de urgenţă, să facă stocuri înainte de venirea iernii şi să diversifice sursele de aprovizionare. În prezent, Uniunea Europeană are stocuri de gaz natural în proporţie de 32%, a precizat Kadri Simson.

Compania rusă de stat Gazprom a oprit săptămâna trecută livrările de gaze spre Polonia şi Bulgaria, întrucât cele două ţări au refuzat să achite importurile în ruble. Decizia de oprire a livrărilor de gaze ruse spre Polonia şi Bulgaria este rezultatul "acţiunilor inamicale" ale Occidentului faţă de Rusia, a anunţat Administraţia Vladimir Putin, explicând că a stabilit plata gazelor în ruble ca reacţie la sancţiunile financiare masive.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să propună oprirea importurilor de petrol rus începând din 2023, însă planul va întâmpina dificultăţi, în condiţiile în care mai multe state membre ale Uniunii Europene se opun ideii.
Surse europene citate de publicaţia Der Spiegel afirmă că Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia au semnalat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia.

Ţările din cadrul Uniunii Europene importă petrol din Rusia în valoare de 450 de milioane de euro zilnic. Oprirea importurilor de gaz rusesc nu este analizată deocamdată de Uniunea Europeană, dar Bruxellesul vrea reducerea treptată a dependenţei de Rusia.

Comisia Europeană va propune marţi un nou set de sancţiuni aplicabile Rusiei din cauza intervenţiei militare în Ucraina. Sancţiunile antiruse au generat dezbateri în cadrul statelor UE, în contextul în care au crescut preţurile la carburanţi şi inflaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici